Вдигането на пенсии догодина е опит за предизборно подкупване според Станишев
Вдигането на пенсии догодина е опит за предизборно подкупване според Станишев / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Станишев определи вдигането на пенсии догодина като предизборно подкупване
52464
Станишев определи вдигането на пенсии догодина като предизборно подкупване
  • Станишев определи вдигането на пенсии догодина като предизборно подкупване

Намерението на правителството да вдигне пенсиите догодина е предизборно подкупване и подигравка. Позицията е на лидера на БСП Сергей Станишев. По думите му при предишното правителството парите на пенсионерите са се повишавали по швейцарското правило, а при сегашното – произволно. Станишев допълни още, че другата идея на кабинета - 30 на сто от парите в Сребърния фонд да се инвестират в държавни ценни книжа, доказва, че държавата е блокирала.

Лидерът на левицата обвини управляващите, че са докарали страната до разпад и като пример посочи намерението пари от Сребърния фонд да могат да се инвестират. „Това, което всъщност се планира, е безразборното харчене на тези средства", смята той.

Станишев разкритикува и идеята, която беше лансирана преди няколко дни от управляващите – да се повишат пенсиите догодина. По думите му това е трябвало да се случи досега. „А не да се прави опит за предизборно подкупване на възрастното поколение, което изстрада толкова много от прехода, с оглед да се използва тяхната мизерия и да се осигури тяхното гласуване срещу няколко лева увеличение на пенсиите", допълни соцлидерът.

Станишев допълни, че четирите години, през които ГЕРБ ще управлява, ако изкара пълен мандат, не само ще са пропилени за страната, но ще са я върнали на нивата от 90-те години. „И неслучайно един от резултатите от управлението на ГЕРБ е последният доклад на ООН, според който България е в първата десетка на най-нещастните народи в света", изтъкна Станишев.

Той каза още, че през тази седмица социалистите ще проведат разговори с извънпарламентарни политически сили като НДСВ и ВМРО за подготовка на общонародна подписка за съдбата на АЕЦ Белене".

Вдигането на пенсии догодина е опит за предизборно подкупване според Станишев
netinfo