В края на годината пускат телефон 112 за цялата страна
В края на годината пускат телефон 112 за цялата страна / netinfo

В края на 2008 година телефонът за спешни повиквания 112 ще бъде активен за цялата страна, като той ще бъде достъпен от всяка точка на България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на извънредните ситуации.

Към този момент единният европейски номер обслужва само София град и областите Софийска, Перник и Кюстендил. На 3 юли телефонът ще бъде пуснат на тестови режим в Русе, а на 1 септември в Бургас и Монтана. От 1 октомври ще заработят и центровете в Кърджали и Варна, а до края на декември ще бъде извършено цялостното тестване на системата.

Системата 112 в България включва изграждането на шест регионални центъра, ситуирани в шестте района за планиране – София, Монтана, Кърджали, Варна, Русе и Бургас. В тях се предвижда да работят 110 специалисти. Това, че България последна изгражда системата 112 има и своите предимства, отчитат от Министерството на извънредните ситуации. От там допълват, че българската система ще бъде изградена с най-съвременни технологии и ще бъде напълно хомогенна. Това означава, че няма да има значение, в кой център попадат повикванията на гражданите.

Изграждането на спешната линия в България започна със сериозно закъснение. В края на 2007 година от бюджетния излишък на страната бяха осигурени 48 млн. лева за изграждането на системата. Процедурата по налагане на санкции, която Европейската комисия задейства, продължава около 2 години – време, в което националната система 112 в България ще бъде изградена. Това ще бъде достатъчен аргумент тя да бъде прекратена и да не бъдат наложени фактически глоби на страната, успокоиха от министерството на вицепремиера Емел Етем.