Ураганът Густав и Владимир Путин определят цените на петрола
Ураганът Густав и Владимир Путин определят цените на петрола / снимки: EPA/BGNES

Ураганът Густав, който спря добива на петрол в Мексиканския залив, както и геополитическите рискове, свързани с признаването от Русия на независимостта на Абхазия и Южна Осетия, ще бъдат основните фактори, определящи цената на петрола

тази седмица. Това твърдят американски анализатори в статия на списание "Форбс", цитирана от К2Капитал.Изданието е озаглавило статията си "Петролът - притиснат между Густав и Владимир (Путин)".

На 30 август всички петролодобивни компании в Мексиканския залив прекратиха производството си и евакуираха персонала си. Тропическата буря Густав, която прерасна в ураган, сравним с Катрина, и руският премиер Владимир Путин, който все пак намали вероятността от енергийна война със Запада, ще създадат високо напрежение на петролните пазари тази седмица, се посочва в публикацията.

Прекратяването на добива на петрол в Мексиканския залив ще намали общия обем на производството с 500 000 барела и може да доведе до недостиг на петролни продукти , тъй като много от нефтопреработвателните заводи на САЩ се намират около залива.

Международната агенция за енергия (МАЕ) обеща да пусне на пазара резервите, предназначени за извънредни ситуации поради обстановката, създадена от урагана. Не може да се определи обаче кога British Petroleum („Бритиш петролиъм”) и Shell („Шел”) ще могат да възобновят производството си и да отстранят щетите, нанесени от Густав.

В електронната търговия в Ню Йорк вчера контрактите с доставка през октомври достигнаха цена от 118 щатски долара за барел, поскъпване с 2,54 долара спрямо цената при закриването на сесията на Нюйоркската търговска борса в петък.

Според Националния център за наблюдение на ураганите в Маями през последното денонощие Густав леко е отслабнал и сега е от трета степен по скалата на Сапфир-Симпсън. Учените обаче предполагат, че може отново да се засили с приближаването си към Мексиканския залив.

Пазарът следи внимателно и "политическата буря", разразила се при противопоставянето между САЩ и ЕС от една страна и Русия от друга във връзка с признаването на независимостта на Южна Осетия и Абхазия. Днес ще се състои среща на високо равнище на ЕС, на която ще бъдат обсъдени отношенията с Русия и ситуацията в Грузия, припомня К2Капитал.(БТА)