Търси се начин как да не поскъпне токът за индустрията
Търси се начин как да не поскъпне токът за индустрията / снимка: БГНЕС
Търси се начин как да не поскъпне токът за индустрията
80674
Търси се начин как да не поскъпне токът за индустрията
Томислав Дончев за договореното на срещата при премиера
  • Търси се начин как да не поскъпне токът за индустрията
  • Томислав Дончев за договореното на срещата при премиера

Държавата ще търси начин да предотврати поскъпването на промишления ток - около тази позиция се обединиха правителството, бизнесът и синдикатите по време на извънредна среща при премиера Бойко Борисов. До средата на следващата седмица трябва да станат ясни и параметрите на реформата в сектор енергетика.

Обсъжда се идея за създаване на специален фонд, който да компенсира дисбалансите в системата, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

Отлагането на новия ценови модел за тока крие и вреди, и ползи

Работодателските организации обаче не се отказват от планирания за петък протест, който ще бъде в подкрепа на реформата.

Освен полагане на нужните усилия да няма повишаване на цената на тока за бизнеса, вицепремиерът Томислав Дончев обеща да бъде обсъдена идеята на компенсаторен фонд за загубите в енергийната система, предложена от синдикатите. Дончев отхвърли твърдението, че тези действия се предприемат под натиск от страна на бизнеса.

„В този конкретен случай интересите на правителството, на българската икономика, на българския бизнес, са едни и същи. Така че не приемам формулировката за огъване под натиск", отсече той.

КНСБ иска държавен фонд за изкупуване на скъпата електроенергия

Въпреки че голяма част от предложенията на бизнеса за стопиране на ценовото увеличение срещат разбиране, работодатели от цялата страна ще проведат планирания протест, като намалят за час производствените мощности в петък на обяд. На места в протестите ще се включат и самите работници, твърди шефът на КРИБ Кирил Домусчиев.

Бизнесът готви едночасови стачки заради поскъпването на тока

„Това ще е протест срещу всичко това, което се случваше през тези 25 години в енергетиката в България, с всичко това, което продължава да се случва. Това ще е протест срещу всички тези, които стоят зад проблемите в нашата енергетика", каза Домусчиев.

Трите страни се споразумяха за създаване на Обществен съвет, който да наблюдава реформата в сектора.