Отлагането на новия ценови модел за тока крие и вреди, и ползи
Отлагането на новия ценови модел за тока крие и вреди, и ползи / снимка: БГНЕС

Удължаването на действието на настоящия ценови модел крие някои вреди и някои ползи. Решението на КЕВР ще бъде взето в петък и ще зависи от промяната в Закона за енергетиката, която Народното събрание трябва да разгледа в четвъртък. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на изслушване в Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Вчера стана ясно, че е възможно влизането в сила на новия ценови модел от 1 юли да се отложи с един месец чрез промяна в Закона за енергетиката. Тя ще бъде разгледана от депутатите в четвъртък сутрин, а в петък ще има заседание на КЕВР.

КЕВР: 2015 година - последен шанс за съществени реформи в енергетиката

Удължаването на стария модел на ценообразуване крие в себе си някои ползи и някои вреди, коментира Иванов. "Ползите биха били по-съществени от вредите при едно условие - ако предприетите мерки, които бяха оповестени след съвещание на Министерски съвет, дадат очакваните резултати", каза той. По отношение на държавните дружества е голяма отговорността на БЕХ, който трябва да представи в какъв размер ще бъдат намалени административните разходи на държавните дружества, обясни той.

КЕВР защитава избрания модел на цените на тока, за отсрочката ще е ясно до дни

Още по-голямо значение ще имат резултатите от проверката на Държавната агенция за финансовата инспекция, тъй като ако се разкрият несъответствия между подписаните договори и количествата енергия, която отдават някои от ВЕИ-тата, това ще даде отражение върху цените на електроенергията. "Неофициалната информация е, че се разработи в посока разкриване на такива нарушения, които могат да се окажат прекалено сериозни. Ако са за голямо количество електроенергия, това ще даде отражение върху цените на електроенергията и може да компенсира удължаването на срока на действие на стария период", обясни Иван Иванов.

Удължаването на регулаторния период означава удължаване на натрупването на дефицит в НЕК и на несправедливостта в отговорностите и тежестите, които трябва да бъдат понесени, подчерта все пак председателят на КЕВР.

"Поради големите обществени очаквания ще обсъдим в дълбочина детайлите, но това може да стане след като Народното събрание се произнесе по поправката в Закона за енергетика и от вашето решение ще зависи нашето ден по-късно, обясни председателят на регулатора.

Законови промени ще отложат новия ценови модел за тока

Новият състав на КЕВР е заварил НЕК с дългове за над 3,3 млрд. лева, а само за последната година текущият дефицит е бил в рамките на 644 млн. лева, обясни Иван Иванов в отговор на въпрос от ДПС относно същността на новия ценови модел, предлаган от комисията.

След промените в Закона за енергетиката от миналата година е променена политика по отношение изкупуването на енергията от когенерациите, като ще бъдат спестени само от тази мярка около 150 млн. лева - от 650 млн. лева разходите на НЕК по тази линия ще паднат до 500 млн. лева. НЕК ще бъде оздравен и от средствата от търговия с квоти за вредни емисии, като от тази мярка НЕК ще получи 326 млн. лева приходи, очаква Иванов.

От спорната такса "задължения към обществото" НЕК ще увеличи доходите си с още 346 млн. лева, а резултатът от всички мерки ще бъде спестяване на 702 млн. лева спрямо миналата година, което надвишава 644-те милиона дефицит. Това означава, че при разумно и компетентно управление на НЕК и спазване на ценовия модел, НЕК ще излезе на печалба в края на регулаторния период, каза Иван Иванов.

Правителството е против вдигането на цената на тока

Във връзка със спорната добавка "задължения към обществото" Иванов отговори на въпрос от АБВ, че до този момент е имало натрупване на историческа несправедливост по отношение тежестите на разходите за преференциалните цени, които формират тази добавка - зелената и кафявата енергия и договорите с американските централи. "С решението на регулатора тази несправедливост се премахва", категоричен бе Иванов. "Някои твърдят, че бизнесът поема много голяма част от добавката "задължения към общество" и като морски сирени нашепват, че трябва да се повиши цената за битовите потребители. Категорично не съм съгласен", каза председателят на КЕВР.

От първи юли миналата година цената за битовите потребители е повишена няколко пъти, общо с близо 15%, изчисли той. "Водейки се от принципа за справедливост не можем да приемем решение, което да ощети битовите потребители в новия ценови период", настоя той. По думите му, европейските директиви изрично подчертават кой може да има облекчение от тази добавка и това ще се случи като резултат от специална наредба, която ще даде възможност на енергоемката индустрия да получи облекчение до 85% от въпросната спорна добавка.

Източник: БГНЕС