КЕВР защитава избрания модел на цените на тока, за отсрочката ще е ясно до дни
КЕВР защитава избрания модел на цените на тока, за отсрочката ще е ясно до дни / снимка: БГНЕС
КЕВР защитава избрания модел на цените на тока, за отсрочката ще е ясно до дни
80645
КЕВР защитава избрания модел на цените на тока, за отсрочката ще е ясно до дни
  • КЕВР защитава избрания модел на цените на тока, за отсрочката ще е ясно до дни

Дали новите цени на тока да влязат в сила от 1 юли или ще има отлагане - енергийният регулатор ще решава в петък. Това заяви председателят на комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. По думите му отлагане ще има, ако в рамките на седмицата има решение на Народното събрание. Иванов обясни, че независимо от определен натиск, оказван на регулатора, комисията остава на принципна позиция и защитава избрания модел.

Законови промени ще отложат новия ценови модел за тока

Този модел на ценообразуване е действително добре балансиран и стъпва на реалностите, фактите и възможностите към днешния ден, заяви председателят на КЕВР Иван Иванова. Той допълни, че случилото се на съвещaние в неделя при министър-председателя може да доведе до нови обстоятелства, свързани с модела, а именно „ангажименти за намаляване на административните разходи в държавните енергийни дружества и особено в очакване на доклад от АДФИ, които да позволят да се намалят разходите за изкупуване на възобновяеми енергии". По думите на Иванов под каква форма и в каква степен това ще се реализира, ще си види в рамките на следващите две до три седмици.

Правителството е против вдигането на цената на тока

В петък комисията за енергийно и водно регулиране ще реши ще се отлагат ли цените или не. Дали ще се направи удължение за обявяването на цените с месец или не, но за да се проведе такова действие, е необходимо в рамките на седмицата да има и съответно решение на Народното събрание, каза шефът на регулатора.

Иванов увери, че регулаторът, независимо от „определен натиск, който се оказва върху него, остава на своята принципна позиция", защитава избрания модел и за всеки момент е готов да отговори на нови обстоятелства, които да позволят промяна на цените в посока на намаляване, ако има такива обстоятелства.

Бизнесът иска „замразяване” на цените на тока до Нова година

В сряда предстои целият състав на Комисията за енергийно и водно регулиране да бъде изслушан в пленарна зала за модела за ценообразуване в сектор Електроенергетика.