Правителството е против вдигането на цената на тока
Правителството е против вдигането на цената на тока / снимки: БГНЕС
Томислав Дончев: Правителството е против вдигането на цената на тока
80609
Томислав Дончев: Правителството е против вдигането на цената на тока
  • Томислав Дончев: Правителството е против вдигането на цената на тока

За дискусия за цената на тока с всички парламентарни сили и КЕВР в пленарна зала призовава правителството. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев след извънреднотото днешно съвещание в Министерски съвет. По думите му така всички парламентарни сили ще могат да се запознаят в детайли с предложения модел за ценообразуване в сектор Електроенергетика и да предложат и да дискутират с регулатора алтернативни подходи. Дончев заяви още, че българското правителство също е против увеличението на цената на тока. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни мерките, които ще предприеме правителството в сферата, една от които е преразглеждане на Наредбата за разходи за ВЕИ, която беше разкритикувана от бизнеса, защото обхватът на предприятията, които ще се възползват от преференциите при изплащането на зелената енергия, е много малък.

Вицепремиерът Томислав Дончев отправи призив от името на кабинета, парламентът да организира дискусия в пленарна зала с целия състав на КЕВР:

„Където всички политически сили в парламента да имат възможност да се запознаят с причините за доклада, който е представила комисията, с данни от анализа и да бъде коментирано направеното предложение от КЕВР. Ако има различни виждания, ако има различни подходи, по какъв друг начин от предложения, в каква посока трябва да са необходимите мерки за балансиране на енергетиката. Нека парламентарните сили предложат, дискутират това с регулатора", каза Дончев.

Той допълни още, че предложения, идеи или призиви към регулатора, може да се тълкуват като вмешателство в работата му и уронване на независимостта, което не трябва да се позволява.

„Спектърът от възможните решения изобщо не е толкова голям. Или говорим за нови мерки, които са свързани с ограничаване на свръхподпомагането на някои производители, или говорим за различни ценови равнища по отношение на различни категории потребители", допълни той.

Правителството е против вдигането на цената на тока
netinfo

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че намаляване на разходите в държавната енергетика всяка година с по 10% е част от мерките на правителството. Тя допълни, че ще се преразгледа и Наредбата за намаляването на тежестта за индустрията по отношение на изкупуване на електрическа енергия от ВЕИ, след като от бизнеса поискаха разширяване на кръга с преференции, който по сегашния проект се състои от 27 фирми:

„Ние ще обсъдим и обмислим всички варианти и възможности, така че наистина един по-голям кръг от бизнеса и индустрията да могат да се възползват от тези преференции на практика", каза Петкова.

С обобщението на неделното съвещание завърши и брифингът:

„Без претенцията да сме уникални, за сметка на това мога да бъде категоричен - българското правителство също е против повишаване на цената на електроенергията", завърши Томислав Дончев.

Правителството е против вдигането на цената на тока
netinfo