Законови промени ще отложат новия ценови модел за тока
Законови промени ще отложат новия ценови модел за тока / снимка: БГНЕС
Законови промени ще отложат влизането на новия ценови модел за тока
80633
Законови промени ще отложат влизането на новия ценови модел за тока
  • Законови промени ще отложат влизането на новия ценови модел за тока

В сряда в парламента ще бъде изслушан председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов и веднага след това ще бъдат предложени законодателни промени. Това стана ясно след среща между всички парламентарни сили и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

КНСБ иска държавен фонд за изкупуване на скъпата електроенергия

Ще бъде предложено на гласуване в пленарната зала цените на електроенергията, които трябва да влязат в сила от 1 юли, да бъдат отложени за следващите месеци.
Не стана ясно обаче с колко ще се забавят новите цени на тока, ще се промени ли методът за ценообразуване и в крайна сметка ще се стигне ли до успокояване на страстите в сектора.

Облекченията на цената на тока за фирмите ще се разширят, обеща Добрев

Ще бъдат предложени законодателни промени, които да отложат във времето влизането на ценовия модел на тока. Това обясни след срещата зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Димитър Главчев, след срещата с представители парламентарните групи във връзка цената на електроенергията.Главчев обаче не обясни какви ще са промените и в кои закони.

Бизнесът иска „замразяване” на цените на тока до Нова година

Стана ясно само, че депутатите ще предложат новите цени на тока да не влизат в сила от 1-ви юли. „Всички власти макар и независими трябва да работят в синхрон за да може да се постигне най-добрият резултат и мисля, че вървим в правилната посока", каза Главчев. Законовите промени ще позволят да бъде отложено във времето влизането в сила на ценовия модел, стана ясно от думите му.

Правителството е против вдигането на цената на тока

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова припомни, че цената на тока зависи изцяло от КЕВР. „Нека да видим какво ще реши комисията, създадена точно с тази цел - да наблюдава Комисията за дейността на КЕВР. Това решение ще излезе от комисията, след това ще има изслушване на комисарите, така че много неща ще станат ясни тогава", допълни енергийният министър.

Новият ценови модел за тока ще намали със 700 млн. лева дефицита в НЕК

От БСП не останаха доволни от срещата. Социалистът Жельо Бойчев обясни, че като представител на БСП-лява България не се е присъединил към представения консенсус за стъпки, които парламентът трябва да направи в следващите дни заради няколко причини: „Първо, считам, че това е един изключително панически опит да се прехвърли отговорността на Народното събрание и да се размие отговорността за решението за увеличение на цената на тока за следващия регулаторен период".

Бизнесът готви едночасови стачки заради поскъпването на тока

Бизнесът заплаши, че протестът срещу планираното от КЕВР поскъпване на тока ще се усети по електропреносната мрежа чак до Германия. Миналата седмица организации на работодателите у нас обявиха, че на 26 юни, петък, започват протест срещу поскъпването на тока за стопанските потребители от 1 юли с масово спиране на производствата за един час. Асоциацията на индустриалния капитал в България обясниха, че в петък, 11:00 часа, планират изключване на енергийни мощности в  предприятията. Ако всички, които са потвърдили, че ще го направят, действително го направят едновременно, това ще се усети като удар и проблем за мрежата до Германия, обясниха още от бизнеса.