Новият ценови модел за тока ще намали със 700 млн. лева дефицита в НЕК
Новият ценови модел за тока ще намали със 700 млн. лева дефицита в НЕК / снимка: БГНЕС

Новият ценови модел, предложен от Комисията за енергийно и водно регулиране, ще доведе до намаление със 702 млн. лева на текущия дефицит в Националната електрическата компания. Спрямо дефицита за миналата година това означава, че при този модел НЕК ще излезе на печалба.Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов пред депутати от комисията по икономическа политика, където бе поканен на изслушване относно предложението за новите цени на тока, предаде БГНЕС.

Първи битов клиент се откачи от енергото

КЕВР трябва да излезе с окончателно решение на 30 юни, като са възможни промени, посочи Иванов.

Ценовият модел е бил изготвен въз основа на три приоритета - намаляване на дисбалансите в електроенергетиката и въвеждане на справедливост при определянето на тежестите и отговорностите; приближаване към въвеждането на електроенергийната борса в нейния първи сегмент; излизане на НЕК от тежката финансова криза.

Във връзка с тези приоритети КЕВР е взел решение за добавка "задължения към общество" в размер на 40 лева за мегаватчас. Добавката трябва да покрие три сегмента от българското производство на електроенергия - зелените централи, когенерациите и американските централи в Маришкия басейн.

Шефът на КЕВР видя основания за отсрочка за цените на тока

Чрез новия модел за определяне на цените в сектор "Електроенергетика", който се отнася за новия регулаторен период от първи юли, се предвижда изравняване на тази цена между битовите потребители и индустрията. Досега първите плащаха 53 лева, а бизнесът около 10 лева. С готвените промени се въвежда единна ставка от 40 лева за мегаватчас.

Според Иван Иванов в резултат на въвеждането на добавката "задължения към обществото" в НЕК биха постъпили 160 млн. лева - 120 млн. от трите ЕРП-та и около 40 млн. от ЕСО. От продажбата на енергия от страна на НЕК се очаква повишаване на постъпленията в НЕК с 346 млн. лева, добави Иванов. КЕВР очаква и още 226 млн. лева от продажба на парникови емисии.

Борисов предлага месец отсрочка за цените на тока

Като се сумират спестените средства се оказва, че при изпълнение на ценовия модел в този му вид със 702 млн. лева трябва да се намали текущият дефицит на НЕК, изчисли Иван Иванов. Това означава, че в сравнение с дефицита от миналата година, благодарение на спестената сума НЕК ще излезе на печалба.

Според Иван Иванов цената за битовите потребители няма да се промени. Предвиденото увеличение от 2% отговаря точно на инфлационния индекс, каза той. Според Иванов цената на стоките няма да се увеличи заради увеличената добавка "задължения към обществото" за индустрията. На това твърдение възрази икономическият министър Божидар Лукарски, както и депутатът от БСП Корнелия Нинова.

Либерализират пазара на ток до края на 2015-а, ще си избираме доставчика

Ако добавката "задължения към обществото" остане в същия вид, в който е в момента, това ще отвори финансова дупка от 285 млн. лева. Тази дупка може да се поеме или от НЕК, или от българските потребители, което би означавало 17% увеличение на цената на битовия пазар, изчисли Иван Иванов.