Борисов предлага месец отсрочка за цените на тока
Борисов предлага месец отсрочка за цените на тока / снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов поиска по-широк дебат по формирането на цените на електроенергията. Темата е била обсъдена след края на днешното правителствено заседание, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Премиерът е препоръчал на министрите, работещи по нормативните актове относно регулацията в сектора на енергетиката, да проведат срещи с ресорните парламентарни
комисии
.

Токът поскъпва с между 1.4 и 3% това лято

"НЕК възразява срещу предложението на КЕРВ, защото цената, на която сега продава тока, е 125 лв. за мегавтчас, а сега ще падне на 119 лв. Според колегите от Националната електрическа компания това ще доведе до проблем в НЕК", казва министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана в стенограмата от заседанието.

"От друга страна, Комисията за енергийно и водно регулиране в своите разчети е направила баланс, от който става ясно, че НЕК ще генерира по-големи приходи от такса задължение към обществото, която се въвежда във връзка с определянето на цената за индустрията. До настоящия момент такса задължение към обществото, която плащат битовите потребители, е 40,21 лв., а цената, която плаща индустрията и бизнесът, е 18,93 лв. В ценовия модел на КЕРВ в НЕК ще постъпят повече пари, но категорично няма да може да се покрие изцяло дефицитът на компанията", казва Петкова.

Бизнесът недоволства от скока на такса „задължение към обществото"

Тя уточнява, че при подаването на заявления за новия ценови период Националната електрическа компания и Електроенергийният системен оператор не са поискали увеличаване на цената на електрическата енергия.

Премиерът Борисов заявява, че увеличение на цената на тока с 20 на сто за бизнеса е много. Те веднага ще я калкулират в стоките, посочва премиерът.

"Не е добре ситуацията така подредена и темата трябва да отиде в парламента. Ние не можем да се месим в работата на енергийната комисия, нито е редно, нито искаме да го правим, но  парламентарната комисия има тези права да им каже как са правили ценообразуването. Защото в един момент дори единственото, което бих могъл да си позволя на КЕВР да им предложа, е да отложат с един месец влизането на цените", казва премиерът.

"Никак не е конструирано добре това, което се предлага от комисията /КЕВР/. Няма мотиви, които да ме убедят в това, което се предлага" казва още премиерът.

Какви основания за отлагане на решението видя шефът на КЕВР

По повод казаното от премиера Бойко Борисов, че би предложил на енергийния регулатор месец отсрочка за новите цени на тока, председателят на КЕВР Иван Иванов обясни, че комисията ще се произнесе с решение след обсъждане в целия й състав.

Вижте стенограмата от правителственото заседание