Бизнесът недоволства от скока на такса „задължение към обществото“
Бизнесът недоволства от скока на такса „задължение към обществото“ / снимка: БГНЕС

И индустрията излиза на протест срещу предложения модел на ценообразуване от енергийния регулатор в сектор електроенергетика. Това обяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев на обществено обсъждане за ценовия модел.

Цената "задължение към обществото" е главната причина за недоволството от бизнеса, тъй като в ценовия модел е предвидено двойно увеличение - от 18,93 лв. лева до 40, 31лв.

Токът поскъпва с между 1.4 и 3% това лято

В самата за услугата "задължение към обществото" всъщност влиза енергията от ТЕЦ-овете ТЕЦ „AES Марица-изток 1" и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3", ВЕИ-тата, когенерациите и заводските централи.

Домусчиев заяви, че от конфедерацията ще внесат сигнал до главния прокурор за договорите с американските централи. По думите му напрежението в бизнеса е много голямо, никой не е очаквал такъв скок и има опасност цели отрасли да бъдат унищожени.

Президентът на КРИБ каза, че реформи няма, а само се наливат пари в НЕК. Той отсече, че бизнесът няма да плаща съживяването на компанията.