Облекченията на цената на тока за фирмите ще се разширят, обеща Добрев
Облекченията на цената на тока за фирмите ще се разширят, обеща Добрев / снимка: БГНЕС, архив
Облекченията на цената на тока за фирмите ще се разширят, обеща Добрев
80615
Облекченията на цената на тока за фирмите ще се разширят, обеща Добрев
  • Облекченията на цената на тока за фирмите ще се разширят, обеща Добрев

Обмисля се вариант, който да намали тежестта за индустрията по отношение на изкупуване на електрическа енергия от ВЕИ. Това заяви Делян Добрев от ГЕРБ на пресконференция на партията. По думите му идеята е всяка малка фирма в България да бъде облекчена.

Според готовия проект на наредбата, предложен за обществено обсъждане, от преференциите щяха да се ползват 27 фирми, а бизнесът се обяви срещу проекта именно заради тесния кръг от фирми, които ще се възползват от преференциите. Разширяване на кръга обаче ще има, стана ясно от думите на Добрев.

Миков: Правителството се опитва да избяга от отговорност за цената на тока

На пресконференция, в отговор на тази на БСП, Делян Добрев обясни, че членовете на ГЕРБ и Реформаторския блок не са взели решението за цената на тока, защото са 4-ма, които няма как от общо 9 да вземат решение.

„Най-малкото правителството има отношение към това решение на регулатора, защото регулаторът е избран от Народното събрание. Никой няма блокираща квота. ГЕРБ има само двама, толкова колкото имат патриотите, реформаторите - останалите също имат представители", коментира Добрев.

По повод протестите на индустрията срещу предложения от регулатора модел за ценообразуване, според който цената „задължение към обществото" се увеличава за индустрията от 18.93 на 40.21, Добрев коментира наредбата за разходи за ВЕИ. С

Самата наредба в сегашния й вид предвижда преференции за 27 фирми, с потребена енергия над 30 гигаватчаса.

Бизнесът иска „замразяване" на цените на тока до Нова година

От бизнеса разкритикуваха именно тесния кръг от фирми, които ще могат да се ползват с облекчения. Делян Добрев заяви, че промени в наредбата ще има: „Идеята е прагът да не е 30 гигаватчаса, а да започва от 2 гигаватчаса. Ако прагът започва от 2 гигаватчаса, имаме няколко стъпала: от 2 до 10; от 10 до 20; от 20 до 30 - с различни проценти на подпомагане, докато се стигне до 85% над 30 гигаватчаса. Това ще означава, че всяка, включително малка фирма в България, ще бъде облекчена със същата наредба от зелената компонента".

Тя няма да засяга обаче някои дружества, които не са индустрия, но плащат по-евтино на свободния пазар като такава, обясни Добрев: „Моловете, търговските вериги, адвокатските кантори, общините, ВиК дружествата и един куп други. Всъщност 55% от консумацията от 2 до 30 гигаватчаса са точно такива дружества, които трябва да плащат 50, само че са излезли на свободния пазар, за да плащат 18 без да са индустрия".