Бизнесът иска „замразяване” на цените на тока до Нова година
Бизнесът иска „замразяване” на цените на тока до Нова година / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Бизнесът иска „замразяване” на цените на тока до Нова година
80608
Бизнесът иска „замразяване” на цените на тока до Нова година
  • Бизнесът иска „замразяване” на цените на тока до Нова година

Четирите национално представителни работодателски организации у нас се обявиха против увеличението на цените на тока от юли. В знак на протест работодателите ще спират работа за по един час в техните предприятия. Освен това от организациите съобщиха, че няма да се откажат от протестни действие, които да започнат от 26 юни.

Секторът „Енергетика" е смъртоносно болен и сега се цели прехвърлянето на тази болест върху останалата част от икономиката. Зад тази теза застанаха четирите национално представителни работодателски организации.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев обвини регулаторния орган в опит да заблуди обществото: „Целевото предложение на КЕВР представлява увеличение с 13% до 20% на цената за електроенергия за огромната част от българската индустрия - над 5000 предприятия, които са гръбнакът на българската индустрия, всички, които са присъединени на високо, средно и ниско напрежение и получават доставки на енергия на свободния пазар. Увеличението не е 1-2 процента, а е 13-20%. Това увеличение индустрията не може да го приеме. Просто брашнения чувал няма повече брашно за изтупване при това положение".

Правителството е против вдигането на цената на тока

От организациите обясниха, че това ще доведе до поскъпване на цените на дребно на стоките. Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов: „Продължава да се субсидира електричеството за гражданите и то за сметка на фирмите. За нас това не е приемливо. Нормално е този, който произвежда, той да има някакви облекчения, за да може да създава работни места. всъщност ние сега раздаваме блага, извадени от оборота чрез цената на тока за фирмите и ги раздаваме на всички. Една голяма част от българското общество спокойно може да си посреща своите разходи и да плаща поне толкова, колкото плащат фирмите".

От четирите организации допълниха, че настояват до Нова година да се запазят цените на тока и за индустрията на сегашните нива.