Големи производители започват едночасови стачки срещу новите цени за бизнеса. Най-големите работодателски организации обявиха, че предприятията ще спират работа за по един час от 26-и юни, съобщава Нова телевизия.

Планираното поскъпване на тока от 1 юли е с между 13 и 20%. В декларацията си работодателите единодушно заявяват, че не желаят повече да плащат за "кражбите, разхищенията и некадърността в българската енергетика!".

Според тях с непремерени действия страната се тласка към мащабни макроикономически проблеми, в това число спад в икономическата активност и рязко нарастване на безработицата.

В същото време в парламента Патриотите поставят ново условие пред коалицията. Агенция „Фокус" цитира Валери Симеонов, който казва, че ще излезе от управлението при поскъпване на тока.

Новият ценови модел за тока ще намали със 700 млн. лева дефицита в НЕК

Преди дни при изслушване в ресорната парламентарна комисия шефът на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че новият ценови модел в сектор електроенергетика ще намали със 700 млн. лв. дефицита в НЕК и така държавната компания ще излезе на печалба.

Ценовият модел е бил изготвен въз основа на три приоритета - намаляване на дисбалансите в електроенергетиката и въвеждане на справедливост при определянето на тежестите и отговорностите; приближаване към въвеждането на електроенергийната борса в нейния първи сегмент; излизане на НЕК от тежката финансова криза, обясни Иванов.

Ако настоящият ценови модел се запази, това би означавало в НЕК да се отвори дупка от 285 млн. лв., която или ще е за сметка на компанията, или трябва да се поеме от битовите потребители, което би означавало скок в цената на тока със 17 на сто за регулирания пазар.

Бизнесът вещае масови съкращения заради новия модел за цените на тока

От своя страна бизнесът предрече 60 000 души на пазара на труда, тъй като те ще бъдат съкратени заради нарастването на цената на тока, увеличаване на цената на стоки и услуги и дупка в държавния бюджет, поради това, че при намаляване на работната ръка, бизнесът съответно ще дава по-малко пари за осигурителни вноски, а освен това държавата ще трябва да плаща на съкратените обезщетения за безработица.

Основният проблем за бизнеса е в това, че такса задължение към обществото ще бъде в размер на 40 лева за мегаватчас при положение, че в момента е под 20 лева. Облекчение за нея ще получат 27 големи компании, пресметна енергийният министър Теменужка Петкова.

Източник: Novanews.bg