Тотю Младенов се срещна с българската общност в Ирландия
Тотю Младенов се срещна с българската общност в Ирландия / www.sxc.hu

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов се срещна с българската общност в Ирландия. Срещата се проведе в сградата на Посолството на България в Дъблин и премина при висок интерес, съобщават от социалното министерство. На нея са обсъдени въпроси, свързани с правата на българските граждани в рамките на координацията на социално-осигурителните системи в ЕС.

Внимание е отделено също на обсъждането на възможностите за подобряване на заетостта в България и реформата в пенсионната система с акцент отражението й върху лицата, които имат трудов стаж в държави-членки на ЕС. Конкретни въпроси относно ползването на социално-осигурителните правата на българските граждани в рамките на ЕС са отправени към Тодор Кръстев, аташе по трудовите и социалните въпроси в българското посолство във Великобритания.

Гражданите са запознати с актуални приоритети на ЕС за борба с безработицата и отражението им върху осъществяваните политики в България, включително прилагането на активните мерки на пазара на труда, инвестициите в човешките ресурси и социално-осигурителната система в България.

Министър Младенов е разяснил предприетите от правителството промени в КСО с цел намаляване последиците от демографските тенденции, свързани със застаряването на населението и намаления брой на хората в работоспособна възраст.

Екипът на социалното министерство се стреми да направи пазара на труда в България по-гъвкав, по-адаптивен и по-сигурен за всяко работно място, отбеляза министър Младенов. Правителството прави всичко възможно да създаде условия за всички български работници, които искат да се върнат в страната, заяви той.

На срещата министър Младенов популяризира мерките и схемите, които МТСП осъществява чрез национално финансиране и възможностите на Оперативна програмаРазвитие на човешките ресурси" за подпомагане на младежката заетост. Проявен е интерес към получаването на улеснен достъп до свободни работни места от чужбина за българи, особено за стажуване на младежи и организиране на информационна борса за българските граждани.

Министър Младенов е запознал българската общност с променящия се облик на пазара на труда в България и нарастващата нужда от квалифицирани специалисти в определени области.