Токът ще поскъпне заради новата такса за ВЕИ производители, алармира Николай Цонев
Токът ще поскъпне заради новата такса за ВЕИ производители, алармира Николай Цонев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Таксата за достъп до мрежата, която Държавната комисия за енергийно и водно регулиране въведе за производителите на зелена енергия, ще доведе до повишаване на цената на тока. Това прогнозира в интервю за Дарик лидерът на партия „Нова алтернатива" Николай Цонев. „Таксата за достъп до мрежата е въведена по един сложен за разгадаване от хората, непрозрачен начин, немотивирано, необосновано, изведнъж и то вече след като беше веднъж повишена цената на електрическата енергия. Би трябвало с въвеждането на тази такса да очакваме ново повишение", коментира Цонев, припомняйки, че електроенергията поскъпна с 13 на сто от средата на годината.

Според него таксата трябва да бъде отменена и да се направи обществен дебат, за да се разбере защо се въвежда тя и какви са мотивите.

Вчера стана ясно, че президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Сума Чакрабарти е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, в което изказва загриженост от „неочакваното решение" за въвеждане на такса за достъп до мрежата със задна дата, на производителите на възобновяема електроенергия. За критичното послание алармираха от политическа партия „Нова алтернатива".

Критиките в писмото на ЕБВР са много сериозни, каза Николай Цонев. Той допълни, че се обръща внимание, че много сериозно е влошена бизнес средата, че има вероятност много от производителите да изпаднат в несъстоятелност, което буди много сериозна тревога у президента на ЕБВР, а по думите на Цонев и в обществото.

„Ние алармирахме, тъй като това писмо е получено на 1 октомври и никакви мерки не са взети. За отбелязване е, че четири групи са заитересовани този проблем да бъде разгледан публично и да бъде решен. Освен ЕБВР, това е Асоциацията на банките в България, които също са изпратили протестно писмо, асоциацията на производителите на енергия, които също са изпратили протестно писмо и не на последно място писмо са изпратили до правителството посланиците на 15 държави и никой по никакъв начин не се среща с тях и не решава въпроса и се стига до положение, че президентът на ЕБВР алармира правителството и изпраща своя вицепрезидент да обърне внимание на този въпрос", коментира Цонев.


Лидерът на партия "Нова алтернатива" припомни, че ДКЕВР е независим регулаторен орган, но по думите му правителството трябва да има отношение по този проблем.

Чуйте цялото интервю с Николай Цонев: