Таксиметровите услуги поскъпват
Таксиметровите услуги поскъпват / netinfo
От днес някои от таксиметровите компании в София возят вече с нови, по-високи цени. Поскъпването на тарифата при една от най-големите фирми в столицата е с около 25 на сто. За Дарик радио председателят на Браншовата камара на таксиметровите шофьори Спас Атанасов прогнозира, че до десет дни услугата ще поскъпне в цялата страна с около 20 процента.

Очаквано една от най-големите таксиметрови фирми в столицата от днес вози с 10 стотинки повече от досегашната тарифа за километър. Дневната тарифа става 59 стотинки, а през нощта – 70 стотинки на километър. Увеличава се и първоначалната такса и цената за повикване, които стават съответно 60 стотинки и 50 стотинки. Минута престой става 18 стотинки. Така при курс със средна цена 5 лева по досегашните тарифи от компаниите обясняват, че поскъпването ще бъде средно с около лев. Новите цени, на които возят вече някои от фирмите в София, са били сред препоръчаните и от Браншовата камара на таксиметровите шофьори, съобщи за Дарик председателят й Спас Атанасов.

По-големите компании започват промени на тарифите. Надявам се до седмица-две и останалите компании специално в София и след това за страната, каза Атанасов. Ето какво още обясни той:

А очаквате ли спад в ползването на таксиметровата услуга?

Като се има предвид, че всичко поскъпна с около 20 процента, нормално е и такситата да поскъпнат. Такситата се забавиха, защото все пак конкуренцията е доста силна при тях. Самата промяна на тарифите е един много труден процес. Надявам се клиентите да не се откажат от такситата.

По-малките компании, които очакваха големите фирми да повишат цените, също са в готовност да решат за увеличаването на цените. Според Емил Игнатов – изпълнителен директор на една от софийските фирми, скок с 20 на сто при таксиметровия превоз не е сериозно увеличение. При положение, че някои хранителни стоки за деветте месеца от началото на годината са се вдигнали с 40-50 процента, а ние последно сме вдигали тарифите през октомври-ноември 2004 г. и ги вдигаме за три години с 20 процента, хората да си направят сметка дали е много. За три години 20 процента – това е 6,6 на сто за година. Официалната инфлация със сигурност е повече от 6,6 процента, смята Игнатов.