Таксиметровите услуги поскъпват
Таксиметровите услуги поскъпват / снимка: Sofia Photo Agency

В момента цената таксиметровите услуги в столицата е около 50 стотинки за километър. Но нагласите са за увеличение с не по-малко от 20 процента.

До края на месеца най-късно смятам, че ще имаме увеличение с около 20 процента, с 10 стотинки на километър – дневната тарифа, нощната с малко повече може би 12 процента. За престоя смятаме да сме в границите на сегашната цена или малко да го увеличим – със стотинка-две, каза за Дарик Людмил Лазаров, изпълнителен директор на „ОК Супертранс”.

Цените на таксиметровата услуга в София специялно – в по-големите градове на страната те се промениха няколко пъти – те се задържаха повече то три години. Натрупва се инфлация, има поскъпване и просто и просто наистина е необходима тези цени да бъдат коригирани, мотивира са Лазаров. Ето какво още каза той:

Вие потвърждавате ли това, че ако една компания реши да увеличи тарифите си, всички останали компании по пазарна логика ще я последват?

Да, смятам, че така ще стане, предполагам. Всички компании си имат собствена политика и ценова включително, но е необходимо повишаване. Просто няма и другите компании нямат избор. Ако не днес, ако не този месец, другия постопенно една по една всички ще го направят, защото разходите доста се увеличиха за тази дейност в рамките на тези три-четири години.

В по-дългосрочен план обаче не може да се говори за едни по-високи нива. Ние от три години не сме увеличавали цените, а ги увеличаваме с 20 процента. Пет-шест процента на година, нещо такова, това ще се запази и в бъдеще, ако нещата се движат по правилния път. Смятам, че това е в рамките на възможното за потребителите на услугата. Не смятам, че ще бъде намалено търсенето, допълни Лазаров.

Според Людмил Лазаров браншовите организации в сферата на таксиметровите превози са се събирали да обсъждат нормативната уредба и няма да заседават по въпроса с цените, тоест всяка компания ще решава отделно с колко ще поскъпнат услугите й. тази позиция подкрепя и Велко Димов, изпълнителен директор на „С-Експрес М98”.

Ние не се събираме ние се конкурираме и затова всеки си решава индивидуално, според условията, при които обслужва гражданите. Ние не се договаряме за цените, знаете, че пазарната икономика не разрешава това, допълни Димов.