Създават публичен регистър на общински проекти, финансирани от ЕС
Създават публичен регистър на общински проекти, финансирани от ЕС / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
До края на юни ще бъде направен публичен регистър на общинските проекти, финансирани по оперативните програми на Европейския съюз. Това стана ясно след срещата на вицепремиера Меглена Плугчиева с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Регистърът ще дава информация за развитието и ефективността на подадените проекти, обясни председателят на Националното сдружение на общините Дора Янкова: „Споделихме нашето притеснение, че след подадените много проекти в част от управляващите органи по мерките те само са набрани и ние нямаме обратна информация за санкцията, как са оценени, тръгваме ли към обществена поръчка или не”.

Според вицепремиера Меглена Плугчиева специална работна група ще работи за модернизиране на общинската администрация и подобряване качеството на услугите за гражданите: „Другата голяма тема, която занимава общините, е недостигът на финансов ресурс, за да се стартират проекти. Министерството на финансите поема ангажимента да разработи и да предложи формула за решаване на този проблем”.

Плугчиева допълни, че няма да бъдат създавани разплащателни агенции към всяко ведомство, опериращо с европейски пари, защото по регламент агенцията е една и се отнася към аграрния сектор.