/ / iStock/Getty Images
Световната банка понижи прогнозата си за глобален икономически растеж през 2019 г. до 2,5% от 2,6% на фона на забавяне на световната търговия и инвестиции, съобщиха от Института за развитие.

Икономистите отбелязват, че през 2019 г. отслабването на световния икономически растеж продължава на фона на несигурните икономически политики и спада на глобалните инвестиционни и търговски потоци. „Очаква се растежът да се забави до 2,5% през тази година на фона на по-слабите от очакваните резултати в търговията и инвестициите“, се казва в доклада.

Кристалина Георгиева: Търговските конфликти сриват световната икономика 

През юни 2019 г. Световната банка прогнозира, че глобалният икономически растеж ще се забави до 2,6% тази година. „Въпреки това появата на редица рискове като възобновяването на напрежението в търговията между най-големите икономики - засенчва прогнозата в сравнение с юни", обясни Световната банка. През 2020 г. растежът ще бъде 2,5% (което е с 0,2 процентни пункта по-ниско от прогнозата за юни).

Според икономистите на Световната банка, растежът ще се стабилизира до 2021 г., достигайки 2,6% (по-рано се очакваше 2,8%), при условие че няма големи сътресения в икономиката, а също и при възстановяването на развиващите се и развитите икономики, които преди това бяха подложени на натиск от финансовите пазари.

„Очаква се през 2019 г. растежът в страните с формиращи се пазари и развиващи се икономики в Европа и Централна Азия да се забави до 1,8% (в сравнение с 3,2% през 2018 г.), достигайки най-ниското ниво за четири години... Очаква се, че през 2020-2021 г. растежът да се ускори с възстановяването на турската икономика и подобряването на ситуацията в Русия“, добавят икономистите.
БГНЕС