Строителните фирми може да поискат разплащане на още 20-30 млн. лв. през ББР
Строителните фирми може да поискат разплащане на още 20-30 млн. лв. през ББР / netinfo
Строителните фирми може да поискат разплащане на още 20-30 млн. лв. през ББР
32929
Строителните фирми може да поискат разплащане на още 20-30 млн. лв. през ББР
  • Строителните фирми може да поискат разплащане на още 20-30 млн. лв. през ББР

Искания за още около 20-30 млн. лева вероятно ще бъдат подадени от строителните фирми за разплащане през Българската банка за развитие. Срокът за това изтича в края на месеца. Пред Дарик изпълнителният директор на Камарата на строителите Иван Бойков съобщи, че към момента над 200 фирми са подали документи, като най-големите дългове са на Агенция „Пътна инфраструктура” и регионалното министерство. Задълженията на регионалното министерство са около 180 млн. лева, като вече 120 млн. от тях са разплатени. Все още не са изплатени дългове на социалното министерство за дейности по програмата „Красива България”. Според Бойков схемата за разплащане през банката за развитие е тръгнала трудно, но в последствие се е оказала успешна. Бойков обаче изрази притеснение за следващата година. Ето какво каза той:

„Очаквам да видя бюджета за следващата година, защото той ще ни каже всичко. Първо, той ще ни каже дали ще съфинансира европейските програми. Дали има достатъчно пари, отделени за Министерството на регионалното развитие и благоустройството като орган, който ще финансира. Очаквам да видя какви търгове ще се проведат тази година. За „Марица” може би ще мине търгът, но за „Струма” нещата са много сложни. Още не е уточнено окончателно трасето. Така че притеснявам се за следващата година от гледна точка на това дали кризата ще свърши, какъв бюджетен дефицит ще има и дали приходите в хазната ще дадат условия за финансиране на пътищата. И тази година инфраструктурата беше приоритет, но се съкратиха ремонти на пътища, знаете какво се случи с програмата на Световната банка и на Европейската банка за възстановяване и развитие по ремонт на първи и втори клас пътища в България. Така че за догодина лесно се говори, но следващата година се гради от тази година.”

Според Иван Бойков, ако наистина страната ни иска в следващия програмен период за Европейския съюз да получи 5 млрд. евро за строителство на пътища, трябва да направи проектите още сега. Бойков допълни, че държавата трябва да е готова с проекти поне за още един млрд. евро допълнително.