„Стажантските договори стават част от КТ като мярка срещу младежката безработица
„Стажантските договори стават част от КТ като мярка срещу младежката безработица / снимка: БГНЕС
„Стажантските договори" стават част от КТ като мярка срещу младежката безработица
68659
„Стажантските договори" стават част от КТ като мярка срещу младежката безработица
  • „Стажантските договори" стават част от КТ като мярка срещу младежката безработица

16 000 безработни младежи между 15 и 24 години ще могат да се възползват през следващите две години от европейски средства, за да намерят реализация на пазара на труда. Това съобщи в интервю за Дарик министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Общо младите българи без работа в тази възрастова група са около 64 000 души.

Министър Адемов поясни, че идеята е бизнесът да бъде подпомогнат да наема безработни младежи, като се създадат възможности за стажуване и чиракуване. Наставниците, които ще им помагат, също ще бъдат стимулирани. Във вторник ще бъдат обсъдени промените в Кодекса на труда, с които ще се въведат т.нар. „стажантски договори", гарантиращи заплата и осигуровки на младежите.

Социалният министър напомни, че за справянето с проблема страната ни получава 55 млн. евро. по специална линия на ЕС. Още толкова пък можем да получим за следващия програмен период от Европейския социален фонд. Така с националните мерки в началото на следващия програмен период възможността е да разполагаме с близо 230 млн. лв., с които да се подпомогне и бизнесът за наемане на безработни младежи, и предприемчивите младежи, и възможностите за стажуване и чиракуване, както и да се преодолее една от най-големите пречки пред младите хора, а именно трудния преход от образование към заетост, обясни социалният министър.

Той анонсира, че на заседанието на националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник са предложени промени в Кодекса на труда, които да ситуират така наречените стажантски договори. Изключително важно е тези, които са завършили средно или висше образование, да придобият опит и квалификация по професионалните направления в реална работна среда, каза министърът. Адемов обясни, че стажовете, за които става дума, не могат да бъдат за период, по-кратък от шест месеца и по-дълъг от дванадесет месеца. Предлаганият стажантски договор е с всички характеристики на трудовия договор, с всички трудови и осигурителни права, като се предвижда стажът да е по-вещото ръководство на наставник. Ще има възможност работодателят да участва и по европейски програми, и по националните програми, като европейските програми дават възможност за подпомагане на наставника, каза министърът.

Той отбеляза, че на този етап регистрираните в бюрата по труда младежи, които отговарят на националния критерий - да бъдат регистриранани от датата на регистрация до четвъртия месец, са около 16 000 души.

Надеждата е поетапно да се обхванат всички близо 65 000 безработни младежи в сегмента 15-24 години, каза той.