Стачка на работници спира работата в германски заводи
Стачка на работници спира работата в германски заводи / снимка: EPA/BGNES

Повече от 30 000 служители в металургичния сектор, както и от този на мошиностоенето, автопроизводството и електрониката спряха работа в цяла Германия в понеденик с искане за увеличаване на заплатите им с 8 процента, съобщи синдикатът IG Metall (И Ге Метал).

Предупредителната стачка, която започна в събота сутринта, в първия работен ден на седмицата обхвана и завода на Daimler (“Даймлер”) в Дюселдорф, където около 2600 служители от нощната и сутрешната смяна се включиха в стачката, съобщи синдикатът, пише БГНЕС.

Освен това е предвидено спиране на работата в заводите на Ford (“Форд”) в Саарлуис и на Opel (“Опел”) в Бохум, както и в завода на производителя на електронно оборудване Bosch (“Бош”) в Гиесен и в този на производителя на стомана Salzgitter (“Залцгитер”) в града, носещ същото име.

В петък изтече срокът на колективния трудов договор за 3,6 милиона служители в тази обширен сектор, който включва още производството на хеликоптери, автомобилостроенето, електрониката и машиностроенето.

До този момент не е постигнато споразумение между IG Metall, чиито искания са най-високите от 16 години насам, и работодателите от федерацията Gesamtmetall, които са готови да предложат максимално увеличение от 2,9 процента в рамките на 14 месеца.