Сорос: Още се приближаваме към бурята
Сорос: Още се приближаваме към бурята / netinfo

Американският финансист Джордж Сорос заяви снощи в интервю пред Би Би Си, че сегашната криза на финансовите пазари далеч не е приключила и може да се отрази най-силно на икономиката на Великобритания, предадоха Франс прес и БТА.

"Опасявам се, че не сме излезли от финансовата вихрушка и в известен смисъл все още се приближаваме към бурята, вместо да се отдалечаваме от нея", изтъкна Сорос.

На въпрос дали американското правителство би трябвало да спаси банка Lehman Brothers („Лемън Брадърс”), той посочи, че "ако финансовата система оцелее, би било добре да не бъде оставена да потъне".

Според финансиста начинът, по който американският министър на финансите Хенри Полсън действа срещу кризата, "напомня много за действията на банковите ръководители и шефовете на централни банки през 30-те години".

Сорос отбеляза, че устойчивостта на британския финансов сектор е особено уязвима - повече от останалите големи икономики. Според него финансовата система "заема прекалено голям дял от световните ресурси". Сега тя се клати, но когато отново бъде осигурено нормалното й функциониране, ще бъде по-малко доходна, прогнозира американският финансист.

77-годишният Сорос дължи част от богатството и славата си на спекулативни действия в началото на 90-те години срещу британската лира, в резултат на което тя бе принудена да излезе от европейската валутна система, припомня АФП.