Сметната палата ще провери БДЖ Пътнически превози
Сметната палата ще провери БДЖ Пътнически превози / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сметната палата ще провери БДЖ Пътнически превози
56637
Сметната палата ще провери БДЖ Пътнически превози
  • Сметната палата ще провери БДЖ Пътнически превози

Парламентът възложи на Сметната палата да извърши одит на дейността на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД за периода от 01.01.2011 г. до 30.09.2012 г. По време на дискусията, която продължава и в момента, опозицията настоя изпълнителната власт да направи нужната проверка. Одитът трябва да е готов до януари догодина и внесен в НС през март.

По думите на Ваня Донева от ГЕРБ първата основна причина е високият размер на публичните средства, които дружеството управлява. През 2011 година те са в размер на 180 млн. лв. и допълнително 20 млн. лв. капиталови трансфери. Втората причина е, че дейността на дружеството е с висока степен на социално-икономическа значимост. „Всички знаем, че непрекъснато съществуват проблеми между работодател и работещи, извършиха се структурни промени с цел подобряване на дейността, извършиха се промени в ръководството на компанията, което се явява рисков фактор и определя необходимостта от извършване на одит", коментира Донева по време на дискусията. Третата, изтъкната от нея причина, е тази, че в настоящия момент Сметната палата не е извършвала цялостен одит на холдинга.

Пътнически превози трябва да бъде одитирано, съгласи се депутатът от БСП и бивш транспортен министър Петър Мутафчиев. Той обаче се пита защо одитът трябва да е по предложение на парламента, а не планова проверка от страна на Министерството на транспорта и съобщенията, което по думите му е нормалният акт. „Вие в момента като управляващи се опитвате да определите пет одита, за да може да изземете инициативата на опозицията", обърна се Мутафчиев към мнозинството. Той напомни, че са били отхвърлени предложения за одит от Сметната палата на столичния Център за градска мобилност и общинското предприятие Екравновесие.

Напоследък зачестиха случаите на закъснели поради повреди влакове. В гнева си в началото на септември пътници спряха влака София - Горна Оряховица на гара Илиянци, ядосани от поредната авария на електричка.