Система ще игнорира фирмите, злоупотребили с европари
Система ще игнорира фирмите, злоупотребили с европари / netinfo
Критериите, по които ще се определя дали дадена фирма трябва да бъде изолирана от възможността да кандидатства за средства от европейските фондове или държавния бюджет, вече са готови. Те ще бъдат оповестени официално, след като бъдат одобрени от Министерски съвет, това заяви пред журналисти вицепремиерът и министър без портфейл Меглена Плугчиева. Тя уточни, че в случая не става дума за черен списък, а за система, която ще игнорира злоупотребилите фирми.

Меглена Плугчиева заяви, че в така наречения „черен списък” ще бъдат включени онези фирми, които са злоупотребили със структурните, кохезионните и предприсъединителните фондове на Европейския съюз, както и с националния фонд. Според нея въпросните критерии трябва да бъдат така направени, че да не засягат отделни фирми.

„Има го този ловък момент, в който една злоупотребила фирма може да се пререгистрира. И тук е важен точно този момент, защото нещата винаги опират до хора, до отделни лица”, коментира министърът без портфейл.

Плугчиева уточни, че целта е да се достигне до физическите лица, които се крият зад една или друга фирма: „Много прецизно и внимателно да се намери целият този инструментариум, за да не се допуска именно отделни лица, ползвайки различни фирми, да злоупотребяват”.

Вицепремиерът, отговорен за разходването на евросредствата, заяви, че към момента не разполага с информация за това колко фирми ще попаднат в така наречения черен или позорен списък.