Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна единодушие по предложението за промяна в Закона за социалното подпомагане, която предвижда когато в рамките на месец от учебната година са допуснати отсъствия повече от три дни от дете, посещаващо група за задължително предучилищно образование, както и отсъствия от пет учебни часа за ученик, за които няма уважителни причини, семейството на тези деца да се лишава от месечни детски надбавки за срок от една година.
 
Председателят на НСТС Марияна Николова каза след заседанието, че против предложението за законодателна промяната са били синдикатите - КНСБ и КТ "Подкрепа". Правителството - в лицето на социалното и образователното министерство, подкрепя предложенията, работодателите - също, но с някои допълнителни искания.
 
В момента има изработен общ законопроект за промени на Закона за социалното подпомагане от двата разгледани и одобрени на първо четене от парламента - единият - на Цветан Цветанов и група народни представители, а другият - на Искрен Веселинов и група народни представители. Законопроектът на Обединените патриоти беше вече обсъден на заседание на НСТС. В НСТС все още не е внесен общият законопроект, затова на днешното заседание социалните партньори обсъдиха само предложенията на ГЕРБ.

Спират детските надбавки при неоправдано отсъствие от училище (ОБЗОР)
 
Предложенията за промени предвиждат и помощта за първокласници да се изплаща на два пъти, половината - след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът - в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.
 
Целта на промените е децата да се задържат в училище и по-късно пълноценно да се интегрират на пазара на труда.
 
Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" отбеляза, че законопроектът цели санкционирането на хора, които получават с множество изисквания мизерна социална помощ. Вече няколко години ползвателите на социални помощи намаляват с по 20 процента годишно, а и едва 6 процента от всички хора и семейства, които са с доходи под линията на бедността, получават социално подпомагане, допълни Григорова. Тя е и против това да се наказват хората, когато не водят децата си в предучилищни групи в детските градини, при положение, че таксите не се поемат от държавата, а често няма и места в детските градини в големите градове.

Депутатите приеха на първо четене по-строги правила за получаване на социални помощи
 
В отговор на това заместник образователният министър Деница Сачева отбеляза, че от следващата учебна година ще има проект на стойност 82 милиона лева, насочен към детските градини, и с него ще се поемат таксите за деца от социалнослаби семейства. В рамките на следващите бюджети ще се върви към отмяна на таксите, каза още Сачева и допълни, че многократно е имало препоръка към НСОРБ да се диференцират по възрасти таксите за градини.
 
По думите на Григорова пет неизвинени отсъствия се натрупват дори само от закъснения на учениците или от един ден самоволно напускане на ученика от учебните занятия, а затова ще бъде наказвано цялото семейство. Деница Сачева коментира, че в рамките на системата на образованието отсъствията по уважителни причини са в широк диапазон и отсъствията биха могли да бъдат извинявани от родителите, както и при участие в олимпиади.
 
Мярката ще се прилага само при наистина безотговорни родители, допълни тя.
 
Помощта няма да бъде спирана, за да бъде вземана от държавата, а ще се дава обратно на съответното учебно заведение за конкретното дете. За последните две години броят на месечните помощи, които са били спирани, са над 65 хиляди, като размерът им за миналата учебна година е около 4 милиона и 300 хиляди лева, които са били възстановени обратно в българските училища. Сега се говори за средства, които в случай че са спрени, биха били връщани обратно в учебните заведения, но насочвани към конкретното дете от учителите и директорите, каза зам.-министър Деница Сачева.

Спират за година социалните помощи на семейства, ако децата не ходят на училище
 
Ивелин Желязков от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) предложи помощта за първокласници да се изплаща месец за месец, а не на два пъти. По отношение на обвързването на социалните помощи с общественополезен труд, което е заложено в общия законопроект, от АИКБ имат и предложение освен общественополезен труд, който понякога не е ефективен, хората да бъдат ангажирани и със сезонна селскостопанска работа като обработка на насажденията, прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, рози.
 
От Българска стопанска камара (БСК) са против това, че жените в майчинство, които нямат статут на трайно безработни, са изключени от проекта, който обвързва получаването на месечни социални помощи с полагането на общественополезен труд, участие в програми за ограмотяване, повишаване на квалификацията или прилагане на мерки за въздействие и превъзпитание.
 
От БСК предлагат всички майки до определена възраст - например, 40-45 г., за които са установени значителни образователни и квалификационни дефицити, да бъдат обхванати в курсове за ограмотяване и/или повишаване на квалификацията.
БТА