/ БГНЕС
Спират детските надбавки при неоправдано отсъствие от училище
101212
Спират детските надбавки при неоправдано отсъствие от училище
  • Спират детските надбавки при неоправдано отсъствие от училище
Социалните помощи за семейства и родители да зависят от това, дали децата посещават задължителните училищни форми, а месечните помощи за дете да се спират при повече от три дни отсъствие за един месец. Това са част от предложенията на ГЕРБ за промени в Закона за социално подпомагане, които бяха одобрени от депутатите на първо гласуване в сряда.
 
От „Обединени патриоти” предлагат месечните социални помощи да се обвържат с полагането на обществено полезен труд и участието в програми за ограмотяване и професионална квалификация. Законопроект на БСП в същия дух беше отхвърлен.

Депутатите приеха на първо четене по-строги правила за получаване на социални помощи
 
От ДПС се обявиха против промените и заявиха, че целта им е извличане на политически дивиденти преди изборите чрез „фиксиране в един обществено недолюбван етнос”.
 
Като „предизборна пушилка” определи предложенията за промени в Закона за социалното подпомагане депутатът от ДПС и председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов.
 
„Става въпрос за предизборна пушилка или предизборен трик, както беше се изразил един бивш министър. Чрез фиксации върху един обществено недолюбван етнос да се опитаме да изведем предизборни политически дивиденти. Искам ясно да заявя, че в част от предложенията става въпрос за ясно заявен опит за нарушаване на Конституцията. Сега, както в Изборния кодекс, така и тук, се предлага отнемането на месечни социални помощи. В чл. 53 от Конституцията е казано, че всички имат право на обществено осигуряване и социално подпомагане. Социалното подпомагане е базова категория. Тя е безусловна в Конституцията, не е обвързана с нито един от останалите компоненти.“
 
Адемов добави, че е нарушена и Европейската социална харта.
Проблемите с отпадането от образователната система и зависимостта от социални помощи трябва да се решат с насърчителни мерки, а не със санкции, посочи той.
 
Лидерът на Национален фронт за спасение на България Валери Симеонов защити предложенията, като заяви, че положителните резултати са вследствие на санкции, а не на насърчителни мерки.

Спират за година социалните помощи на семейства, ако децата не ходят на училище
 
„Връщането на 40 хил. деца в образователната система за миналата година е в резултат не на насърчителни, а на санкциониращи мерки, така че като цяло философията на двата законопроекта - на Обединени патриоти и ГЕРБ, е в тази посока - да има ограничение и прекратяване изплащането на социални осигуровки. В различна степен са двата законопроекта, като евентуално средство за принуждаване на родителите да осигурят, да обезпечат присъствието на децата в образователната система. Такава е философията и,  както виждате, я подкрепихме единодушно - и ГЕРБ и Обединени патриоти. Подкрепихме едни такива мерки, които естествено, че са насочени основно към децата на циганския етнос. Трябва да си казваме истината.“
 
Законопроектът на БСП, който беше отхвърлен, предвижда социални помощи да се изплащат, само ако децата посещават предучилищни групи и училище.