/ ThinkStock/Getty Images
Експерт: Фискалната ни система за контрол на продажбите се нуждае от реформа
Ще отложат ли сроковете за новите касови апарати?
100753
Ще отложат ли сроковете за новите касови апарати?
  • Ще отложат ли сроковете за новите касови апарати?
Българската фискална система за контрол на продажбите се нуждае от реформа. Това мнение изрази пред Дарик Ясен Танев - председател на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер.
 

1500 касови апарати вече работят според новите изисквания

Експертът посочи, че държавата трябва да работи за въвеждането на електронни фискални памети, на дигитално управление и електронни документи. Танев изрази тази позиция по повод водените разговори между Министерство на финансите и бизнеса за смяна на касовите апарати в близките месеци.

ThinkStock/Getty Images

Както вече стана ясно Националната агенция за приходите ще докладва на министъра на финансите Владислав Горанов каква е готовността на фирмите да инсталират нови касови апарати и след това той ще прецени дали да се отложат сроковете за новите фискални устройства.
 
Нова наредба на НАП може да доведе до колапс на икономиката, смятат търговци

Представители на бизнеса настояват за сериозни промени в наредбата на финансовото ведомство, която налага смята на фискалните устройства.

ThinkStock/Getty Images

Ясен Танев все пак отчете известен напредък в преговорите: "Споменатото от министъра на финансите становище и посоката, в която започват да се придвижват разговорите, това е, че ако използвате софтуер за управление на продажби, то вие трябва да приведете дейността си спрямо изискванията на наредбата до 30 септември, и е първото от няколко послания, които бизнесът очакваше".
 
Бизнесът масово се затруднява от новите изисквания за касовите апарати

"Въвеждането на дигитализация при липсата ясна процедура за авариен режим на системата може да изложи на огромен риск цялата индустрия. Защото в рамките на 24 часа от липса на комуникация със сървърите на НАП бизнесът ще спре да работи", поясни още той.

ThinkStock/Getty Images

Бизнесът настоява Наредбата на финансовото министерство да се прецизира така, че НАП да получава само нужната информация. Ясен Танев, председател на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, подчерта също, че служителите в компания, които не издават касови бележки също трябва да понесат отговорност.
 
Много компании вече изразиха становище, че между 12 и 18 месеца са необходими на фирмите за да подменят касовите си апарати.