Ще дадем ? 40 000 на развиващите се страни за борба с промените в климата
Ще дадем ? 40 000 на развиващите се страни за борба с промените в климата / снимка: Министерски съвет
Ще дадем ? 40 000 на развиващите се страни за борба с промените в климата
24283
Ще дадем ? 40 000 на развиващите се страни за борба с промените в климата
  • Ще дадем ? 40 000 на развиващите се страни за борба с промените в климата

Промените в климата и борбата с тях беше основна тема на срещата на лидерите от Европейския съюз, която приключи в Брюксел. Страните от съюза обещаха на развиващите се държави седем милиарда и двеста милиона евро, които ще бъдат използвани за спешни мерки срещу климатичните промени.


От повече от 7-те милиарда, които ще бъдат дадени на развиващите се държави през следващите години, България ще осигури едва 40 000 евро. Премиерът Бойко Борисов обяви, че първата част ще бъде дадена през 2011 г.

„Това, което успях да убедя колегите и те го разбраха и го приеха е, че първо, ние искаме да бъдем солидарни, участваме активно, направили сме много и ще продължим да правим много след 2011 година, когато надявам се, икономиката на страната е по-добре. Все пак, за да участваме в този целия процес, повтарям, макар и символично и от тези 7 млрд. евро се спряхме на цифрата 20 000 евро от 2011 година. На фона на 7-те млрд. евро, които дават другите държави, мисля, че съм се договорил добре", каза премиерът.

„Госпожа Меркел дойде и ми каза: Браво, че сте съпричастни. И господин Браун, и всички, защото те знаят и ние сме формулирали целите на България: влизането в еврозоната, усвояването на еврофондовете. Това означава, че следващите две-три години, ако изпълним максимално програмата си, България ще стане доста по-заможна и ще можем да участваме в тези процеси с повече пари", каза още Борисов.

Темата за климата, промените в него и необходимите за справянето с проблема пари беше водеща на срещата на лидерите от Европейския съюз. Очаква се резултатите от тази среща да дадат тласък на преговорите на срещата за климата в Копенхаген, където все още има нерешени проблеми. Преговорите в Брюксел продължиха през цялата нощ, а на сутринта на съвместна пресконференция с френския президент Никола Саркози британският премиер Гордън Браун обяви: „Ние се договорихме за следното: че трябва да има стартов фонд, който да се използва между 2010 и 2012 година на стойност 10 милиарда долара. Днес аз и президентът Саркози обявяваме приноса на Великобритания и Франция в този фонд - нашият принос ще бъде най-малко 1,5 милиарда лири през следващите три години. Освен това смятаме, че Европа ще покаже днес, че ще може да плати своята част от този фонд от десет милиарда долара".

Засега се очертава, че Великобритания и Франция дават най-много пари. Германия вероятно ще внесе 480 милиона евро. Гордън Браун добави, че най-малко 20 процента от парите във фонда трябва да бъдат дадени за запазване на тропическите гори. Останалата част ще се използва от развиващите се страни за справяне с увеличаването нивото на моретата, преодоляване на обезлесяването, намаляване на въглеродните емисии, които унищожават защитния озонов слой.

След края на срещата българския премиер обяви, че има вероятност Европейската комисия да удължи с три месеца срока за усвояването на 120 милиона лева за търгове, свързани с ангажиментите на България като външна граница на Европейския съюз. Срокът за усвояването е края на годината, но Борисов каза, че е получил уверения, че ще бъде разрешено разсрочването с три месеца.