Шефът на ВАС Георги Колев ще поеме делото за лиценза на КТБ
Шефът на ВАС Георги Колев ще поеме делото за лиценза на КТБ / снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев лично ще председателства петчленния съдебен състав по делото за лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ). Делото обаче все още не е насрочено.

Борисов отправи критики за делото за лиценза на КТБ

Определянето на съдебния състав е станало в присъствието на Колев, неговите заместници и шефовете на отделения. Със системата за случайно разпределение на делата е бил избран съдия-докладчикът, това е Росен Василев, командирован от Окръжния съд в Благоевград. Останалите трима магистрати, които ще решават ключовото дело, са Милка Панчева, Александър Еленков и Наталия Марчева, съобщи националното радио.

Преди десетина дни след критики на премиера за бавните темпове, с които се движи за лиценза на КТБ, Георги Колев, който е наказателен съдия и за първи път ще решава административен спор, заяви, че в името на бързината е готов лично да поеме случая. Той отрече да има умишлено забавяне на делото, но прояви разбиране към критиките, защото случаят бил от изключителна обществена важност и прогнозира, че до средата на април делото ще бъде гледано от петчленния съдебен състав.

Председателят на ВАС: Обясними са критиките на премиера относно КТБ

Четиримата магистрати и Колев трябва да решат правомерно ли тримата първоинстанционни върховни съдии са отхвърлили жалбите на основните акционери срещу решението на БНБ, с което беше отнет лицензът на КТБ. Ако решението бъде потвърдено, ще може да се възобнови делото за несъстоятелността на банката, което временно е спряно в Софийския градски съд.