Шефът на АПИ: 15-20 млн. лв. ще са нужни за последиците от свлачищата и зимата
Шефът на АПИ: 15-20 млн. лв. ще са нужни за последиците от свлачищата и зимата / снимки: БГНЕС
Шефът на АПИ: 15-20 млн. лв. ще са нужни за последиците от свлачищата и зимата
78600
Шефът на АПИ: 15-20 млн. лв. ще са нужни за последиците от свлачищата и зимата
  • Шефът на АПИ: 15-20 млн. лв. ще са нужни за последиците от свлачищата и зимата

Шофьорите, които пътуват през проходите на страната и по пътища в планинските райони да бъдат особено внимателни, заради продължаващата опасност от свлачища - за това призова отново председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров. В ефира на Дарик той обясни, че при добро време без валежи и успешно разчистване на падналите и висящите над пътя скали, може да не се наложи взривяване на скална маса на пътя Бачково-Наречен. Инж. Лазаров уточни, че в следващите два дни този път ще остане затворен.

За разлика от други свличания, тук дебелината на блоковете е от порядъка на 20-30 кубика, което изисква допълнително разтрошаване, за да могат да бъдат натоварени. За целта се използва няколко хидравлични чука, товарят се с багери и фадроми и се изнасят извън трасето. „Колосално е като размер. За съжаление, през следващите два дни пътят със сигурност ще остане затворен, а за след това не мога да дам прогноза в момента", каза шефът на пътната агенция. Алпинисти ще се помъчат да обрушат ската, за да може и скалите, които висят, да паднат и минаването по пътя да бъде безопасно.

Свличането на земни маси малко след Бачково е почистено вече, но и по по посочения алтернативен маршрут Кричим-Девин през нощта е имало няколко свличания, които сутрунта са разчистени. Преовлажняването на земните масиви е довело до допълнителни свличания и това тепърва ще предстои, каза той.

15-20 млн. лева е прогнозата на този етап за средства, които ще са нужни за укрепване и възстановяване на разрушените от свлачища пътища, както и за последиците от снежните бедствия, уточни шефът на пътната агенция.

„Преди това пък имаше поражения върху подпорните стени по пътя Кримич-Девин, Доспат-Кричим. Всички тези поражения, които доста лавинообразно нараснат като суми за възстановяване, към настоящия момент вече стига до 15-20 млн.", каза Лазар Лазаров.

В това се включват и щетите по рисковите участъци и разчистването на снега. Тепърва ще бъдат направени анализи, а това е ориентировъчна сума, обясни той.

По програма в екоминистерството за новия програмен период с бюджет от 19 млн. евро пътната агенция кандидатства за финансиране за решаване на проблема. По тази програма обаче кандидатстват и проекти за свлачища в градската инфраструктура, каквито има в Кърджали и Варненско. По думите на Лазаров тези пари ще са крайно недостатъчни, имайки предвид, че само укрепването на свлачището Трифон Зарезан в района на Варна ще погълне 10 млн.