Седем южноамерикански страни създават своя банка
Седем южноамерикански страни създават своя банка / снимка: БГНЕС
Седем страни от Южна Америка начело с Венецуела планират да създадат своя собствена финансова институция – Банка на Юга – с амбицията да отхвърлят опеката на международните финансови органи като Световната банка (СБ) и Международния валутен фонд (МВФ), посочва БГНЕС.

Идеята е на венецуелския президент Уго Чавес и се вписва в кръстоносния поход, който е подел срещу САЩ, СБ и МВФ, които според него са „маши на Вашингтон“, предава АФП. Министрите на икономиката и финансите на Аржентина, Боливия, Бразилия, Еквадор, Парагвай и Уругвай се събраха през седмицата в Рио де Жанейро, за да набележат основните линии в устава на тази Банка на Юга – една нова според тях „регионална финансова архитектура“.

Банката на Юга ще финансира обществени и частни проекти за развитие и регионална интеграция. Официалното й създаване с подписването на основополагащия акт е обявено за 3 ноември в Каракас, където ще бъде седалището й. Капиталът й ще бъде 7 милиарда долара и тя ще започне да функционира през 2008 г. Седемте страни се надяват към тях да се присъединят и други държави от региона като Чили, Колумбия, Перу, Гвиана и Суринам.