СДС иска изслушване на Дянков за парите от Сребърния фонд
СДС иска изслушване на Дянков за парите от Сребърния фонд / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сините настояват Дянков да обясни В НС за промените за Сребърния фонд
52521
Сините настояват Дянков да обясни В НС за промените за Сребърния фонд
  • Сините настояват Дянков да обясни В НС за промените за Сребърния фонд

СДС ще поиска Народното събрание да изслуша вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков във връзка с намерението на правителството да инвестира част от парите на Сребърния фонд в държавни ценни книжа. Това съобщи за Дарик лидерът на сините Мартин Димитров. Той определи като „грешка" упорството на министър Дянков да прокара законовите промени за Сребърния фонд въпреки негативната позиция за тях от страна на Европейската централна банка /ЕЦБ/. Това според Мартин Димитров не само ще постави под съмнение финансовата стабилност на България и ще оскъпи предстоящото емитиране на еврооблигации от страната на международните пазари.

ЕЦБ ще отговори по-гневно или ще замълчи

Това, което прави правителството е извън европейските и извън пазарните правила и по един доста глупав начин правителството нарушава стабилността и си отваря пробойни, които в сложната ситуация в целия ЕС може да се окажат фатални, коментира Димитров. „Не мога да разбера този инат откъде идва", допълни лидерът на СДС.

Той подчерта, че управлението на ЕЦБ се състои от гуверньорите на банките от еврозоната. „И когато финансовият министър на България им праща писмо, с което иска да им обясни, че всъщност те не са разбрали какво не са написали - това е доста съществена грешка", подчерта Мартин Димитров. Тъй като тези хора знаели „какво пишат, какво гласуват и ненужно са обиждани по този начин". Лидерът на СДС прогнозира, че след вчерашното второ писмо на министър Дянков до ЕЦБ те ще отговорят или още по-гневно или ще оставят позицията му без отговор.

Ходът със Сребърния фонд ще се отрази зле и на новия външен дълг

Мартин Димитров определи като „глупост" опитът на властта да разгневи ЕЦБ в момент, в който страната има намерение да емитира държавни ценни книжа в евро на международните капиталови пазари. „В ситуация, в която искаш да емитираш нов външен дълг, искаш доверието на финансовите пазари, да разгневиш ЕЦБ, която е най-легитимния и уважаван орган във финансовия свят на ЕС, си е откровена глупост. Това е все едно да искаш кредит в България и междувременно БНБ да е пратило писмо, че ти имаш проблеми, а ти да ходиш по банките да искаш пари", коментира още Димитров.

За това подобен ход с парите от Сребърния фонд според лидера на СДС ще се отрази негативно на предстоящото емитиране на еврооблигации на международните пазари. „И без това въпросното взимане на външен дълг много и глупаво закъсня, този конфликт с ЕЦБ беше абсолютно ненужен. Когато много хора и институции ти казват, че грешиш - значи грешиш. Не пишеш писмо, с което да кажеш, че си прав въпреки всичко, просто оттегляш този законопроект, а не ставаш за смях и резил пред целия свят", допълни Мартин Димитров.

Всичко зависело от премиера Борисов, не от групата на ГЕРБ

Понижаване на кредитния рейтинг, което ще повиши лихвите за гражданите и фирмите и оттегляне на инвеститори от България - това очаква Мартин Димитров като резултат от евентуалното инвестиране на част от парите в Сребърния фонд по схемата, планирана от кабинета.

Запитан дали очаква групата на ГЕРБ да бламира предложените от Дянков законови промени лидерът на СДС беше по-скоро скептичен, защото всичко зависело от позицията на премиера Бойко Борисов по тази тема. „То всъщност няма група на ГЕРБ, има Бойко Борисов като премиер, като финансов министър, като група в парламента, това е един и същи човек. Т.е. ако очаквате там да има други хора на различно мнение по каквато и да е тема, без да засягам никого, но няма такова нещо", коментира Мартин Димитров.

Според него е наивно да се смята, че това са идеи само на финансовия министър. „Той има принос в тях, но има и други идеолози, аз се съмнявам, че всичко това става без пълното съгласие на премиера", допълни лидерът на сините.

Липсата на растеж доказва, че правителството не е дясно

„България няма адекватна дясна политика - има тест за всяко едно правителство, което се определя за демократично дясно-центристко. Ако в мандата няма висок растеж, значи това правителство нито е дясно, нито е демократично, нито постига резултатите си", заяви още в ефира на Дарик Мартин Димитров. Това вече можело да се каже за ГЕРБ, защото за три години на власт нямало растеж в страната и успешна икономическа политика.

Според Димитров причината за това е липсата на реформи и правилни ходове за стимули на икономиката. „Имам забележки и към финансовият министър, но е много наивно да се смята, че един човек може да поправи грешките на цяло едно правителство", каза той по повод работата на Симеон Дянков.