/ БГНЕС
Роботът Фьодор повтори преди старта на космическия кораб "Союз МС-14" знаменитата фраза на първия космонавт Юрий Гагарин, предаде ТАСС.
 
"Готов. Поехали, Поехали!", каза андроидният робот в момента на отделянето на ракетата-носител от стартовата площадка. По време на своя път към орбиталното пространство Фьодор предаде на Земята част от телеметричната информация. Той докладва и за отделянето на втората степен. Какви са задачите пред космическия робот Фьодор? (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ракетата-носител "Союз-2.1 а" стартира от 31 площадка в космодрума Байконур в 6:38 ч. българско време. Този тип ракета носител за пръв път се използва за извеждане на пилотиран кораб в орбита. Полетът към Международната космическа станция протича по двудневната схема. Скачването е запланувано за 8:31 ч. на 24 август. Полетът е без екипаж, но на борда се намират човекоподобният робот Фьодор и товари за Международната космическа станция (МКС). Работното място за робота е свързано с извънкорабна дейност, когато по команда на космонавт моментално ще достига до дадена точка от станцията въоръжен с набор от инструменти, за да извърши ремонтни работи.

Фьодор, който се намира на борда на пилотирания кораб, е създаден от компанията "Андроидна техника" и от Фонда за перспективни изследвания. Роботът ще изкара в орбита 17 дни в качеството на "изкуствен космонавт". При завръщането си на Земята Фьодор ще бъде изложен в музей.

БТА