Рекордни нива на цените на бензина в САЩ
Рекордни нива на цените на бензина в САЩ / netinfo

През изминалите почивни дни цените на бензина в САЩ достигнаха рекордни нива, предаде днес ИТАР-ТАСС. За две седмици те са се повишили с 2 цента до 3,02 долара за галон (1 галон=3,78 литра) средно за страната. Предишният рекорд бе отбелязан през септември миналата година, когато един галон гориво в САЩ се продаваше средно за 3,01 долара.

Според анкета, проведена сред 7000 бензиностанции във всички американски щати от изследователската компания Ландбърг сърви (Landberg Survey), най-скъп в момента е бензинът в Сан Диего, щата Калифорния, където един галон се предлага средно за 3,28 долара. Най-евтиният бензин може да се намери в Чарлстън, щата Южна Каролина - 2,77 долара за галон.

Според експерти бензинът в САЩ поскъпва заради скока на цените на петрола на световните пазари, както и заради засиленото търсене в разгара на летния сезон на пътувания, посочва ИТАР-ТАСС.

Цените на петрола спаднаха в днешната европейска търговия, след като американският държавен секретар Кондълиза Райс пристигна в Бейрут, за да се опита да съдейства за
прекратяване на огъня вЛиван, предаде Ройтерс.

Фючърсите на американски петрол поевтиняха с близо 1 процент - до 73,79 долара/барел, което е с повече от 4 долара под рекордното равнище от 78 долара/барел, достигнато по-рано през този месец.