Путин: Западните санкции нарушават принципите на СТО
Путин: Западните санкции нарушават принципите на СТО / снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин разкритикува ЕС и САЩ заради нарушаване на основните принципи на Световната търговска организация в опита им да накажат Русия заради кризата в Украйна, предаде АФП.

"Въведените ограничения срещу Русия са отхвърляне от някои от нашите партньори на основни принципи на СТО", заяви Путин на заседание на правителството. "Всичко това се прави по политически причини, без никакво съобразяване с нормите на СТО", допълни той.

"Принципът за равен достъп на всички страни до пазари на стоки и услуги, се нарушава. Режимът на "най-облагодетелствана страна" и принципът на свободно и честно състезание се пренебрегва", смята руският президент, пише БГНЕС.

"Група страни едностранно си позволиха да прекрачват тези и други принципи и правила на СТО за Русия, която е сред шестте най-големи икономики в света", допълни Путин.

Вашингтон и Брюксел въведоха няколко пакета санкции срещу Русия заради "неприемливото поведение" на Москва в Украйна. Кремъл отговори, като наложи ембарго на западни хранителни стоки през август и заплаши да забрани вноса на коли и потребителски стоки като дрехи.

"Разбираме, че има неща, които явно са по-важни за нашите партньори, отколкото нормалното състояние на световната икономика. Нека Бог ги съди, това е тяхно решение", заяви Путин, имайки предвид западните санкциите.