Протести срещу изграждането на ТЕЦ в Чили
Протести срещу изграждането на ТЕЦ в Чили / БГНЕС
Природозащитници издигнаха над 8-метров ковчег в знак на протест срещу плановете за изграждане на топлоелектроцентрала която, според тях ще замърси южната брегова линия на Чили, предаде Ройтерс.

750-мегаватовата централа трябва да се изгради в региона Ел Мауле от компанията AES Gener, раздел на американската AES Corp. с оглед промяната на масовия дефицит на електроенергия в страната.

Около 400 активисти се озоваха в рибарското селище Калета Лоанко, разположено на около 465 километра южно от столицата Сантяго, за да открият най-големия по думите им ковчег в света. Протестиращите заявяват, че централата, която ще се захранва с въглища, доставяни от Австралия, ще замърсява въздуха, водите за риболов и ще отрови подпочвените води в зоната от гори.

Чили е сред звездните икономики на Латинска Америка, движена от продажбите на номер едно в експортната й листа – медта, но растежът на икономиката й е ограничен от зависимостта й от доставяните от съседите горива. Страната се оценява като такава, която скоро ще задоволява сама потребностите си с включването на нови енергийни мощности, макар критиците на този модел да твърдят, че Чили продава природата си в името на развитието.

"Госпожо президент: Вие избирате кого да убиват", се чете на дървения ковчег на протестиращите, толкова голям, че инициаторите му са изпратили официално искане за включването му в Книгата за рекорди Гинес, съобщава БГНЕС.