Протести на миньори затварят магистрали наесен
Протести на миньори затварят магистрали наесен / снимка: БГНЕС, aрхив
Протести на миньори затварят магистрали наесен
65821
Протести на миньори затварят магистрали наесен
  • Протести на миньори затварят магистрали наесен

Нараства напрежението сред миньорите, още преди есента може да се стигне до протести, предупреждават от бранша. Причината е във водената политика, целяща да фалира въгледобива у нас, твърди Владимир Топалов от миньорския синдикат към КТ „Подкрепа".

По думите му когато това се случи, токът ще поскъпне със 70 %, тъй като цената на електроенергията, добита от въглища, е в пъти по-ниска от цената на енергията на една водноелектрическа централа. Синдикалният лидер изрази недоволството си, че Енергийното министерство все още не е изпълнило обещанието си да вдигне цената на въглищата. Каквито и количества да се копаят при старите цени, мините все са на загуба, допълни Топалов. До края на годината, загубите на „Мини Марица изток", например, се очаква да стигнат до 160 млн. лева.

18 000 души, работещи в бранша, ще останат без работа вследствие на фалита на въгледобива, категоричен е Топалов. Според него политиката, която ще доведе до този фалит, е целенасочена: „Цената на произведената електроенергия от въглища е в пъти по-ниска от цената на произведената електроенергия от ВЕИ сектора, но понеже законът така е приет, тяхната енергия се изкупува задължително, техните договори са гарантирани. Те не търсят пазар. Въпреки всичко „Мини Марица изток" продължават да си работят на загуба. Ако тази тенденция продължи, със сигурност въгледобивът в страната ще фалира".

Протестите няма да се изразяват в стачни действия, обясни синдикалният лидер. Причината е, че и сега производството е почти спряно.

„Затова по-скоро недоволството ще се изрази в блокиране на магистрали и възлови пътища. Онова обаче, което искам категорично да го заявя, е, че ние не искаме да бъдем използвани за политически цели. Ние имаме конкретни, ясни и точни неща, които искаме. И затова нас не ни устройва принципа - дайте да махнем тези. Защото като дойдат другите, какво ще се случи?", обясни Топалов.

Вероятно протестните действия ще започнат през есента. Една част от миньорите обаче били готови да излязат на улицата още сега.