Прогнозират 6% ръст на приходите на ЕСЕН 2008 на Пловдивския панаир
Прогнозират 6% ръст на приходите на ЕСЕН 2008 на Пловдивския панаир / netinfo

Приходите от тазгодишния Есенен панаир ще бъдат с около 6 процента повече в сравнение с предишното издание, прогнозира Георги Гергов, изпълнителен директор на Международен панаир Пловдив АД. ЕСЕН 2007 донесе на дружеството близо 17 млн. лева.

Ръстът на постъпленията се дължи основно на новите открити изложбени площи. За 64-ия Международен технически панаир, който ще се проведе от 29 септември до 04 октомври, бяха изградени допълнителни експозиционни зони с размер над 50 декара. Като цяло ангажираните изложбени площи са с 13 на сто повече от миналата година, а увеличението при откритите е с 25 на сто.

3078 фирми от 45 държави са заявили участие в ЕСЕН 2008. На него ще бъдат представени рекорден брой новости - 211, от тях 46 световни.

Това е поредното изложение, което ще покаже убедително, че българската икономика се развива много добре, коментира изпълнителният директор на Международен панаир Пловдив Георги Гергов. Доказателство за това са представените нови изделия, които са на европейско равнище. Български фирми дистрибутори са наели с 30 на сто повече изложбени площи заради нарастващото търсене на продукти и услуги, свързани със строителството, машиностроенето, енергетиката, екологията, химията, електрониката и електротехниката, автотранспорта.

България и балканските държави се оценяват от италианските бизнес кръгове като най-подходящи за инвестиции през следващите години, заяви Фабрицио Камастра, директор на Италианския институт за външна търговия в София, който организира участието на Италия като страна партньор на ЕСЕН 2008. Ще помогнем на България по-бързо да настигне Европейския съюз, добави г-н Камастра и поясни, че на сегашния Международен технически панаир италианските фирми са с 20% повече, отколкото на предишния. 30 септември е Ден на Италия на 64-ия Международен технически панаир.

42 чуждестранни бизнес сдружения, организатори на изложения, министерства, ведомства, посолства се включват в деловия форум заради интереса на чуждестранни компании за коопериране с български фирми, стартиране на съвместни проекти и създаване на нови бизнес мрежи.

Над 250 модела леки коли са включени в тазгодишния Автомобилен салон Пловдив, на който ще има 13 премиери, съобщи Стоян Желев, председател на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България, която е съорганизатор на проявата. Тя е една от най-атрактивните в рамките на Есенния панаир. Ще бъде връчена и традиционната награда за посетители – автомобил по избор между 7 марки и екскурзия за двама в Гърция. Посетителите на автомобилния салон ще попълват анкетни карти и с тях ще участват в томболата за наградите. Нашето партньорство с Международен панаир Пловдив продължава вече 7 години, доказателство за неговия успех е фактът, че салонът се разрасна от 4000 на над 14 000 кв. метра, коментира Стоян Желев.