Приходите от корпоративния данък в Русе са скочили двойно
Приходите от корпоративния данък в Русе са скочили двойно / netinfo
Фирмите от региона на Русе са внесли в териториалната дирекция на НАП почти двойно повече корпоративен данък през първата половина на годината в сравнение със същия период на 2007 г., съобщи директорът Любомир Димитров. Приходите в републиканския бюджет сега са над 30 милиона лева, а преди година – 15, 4 милиона лева.

Ръстът при корпоративния данък през първата половина на годината от 95, 3 на сто е индикатор за ускорен икономически растеж, при който Русе бързо възвръща позиции на център на леката промишленост, химическата индустрия и услугите, коментират в приходната дирекция.

В териториалната дирекция оценяват, че безспорно най-значимата причина за скока е въвеждането на плоския данък за облагане на печалбата с 10 на сто. Освен акумулирането чрез него на повече средства за дейност, плащането на налога доказва, че е по-изгодно за фирмите от рисковете на сивата икономика, са обясненията на експертите. Те се аргументират и с увеличаване с близо 15 на сто на регистрираните фирми по Закона за ДДС в ТД на НАП – Русе. Те вече са 4833, което е с 606 повече спрямо първото полугодие на 2007 г.

Експертите смятат, че нарастването на внесени данъци е свързано и с оформянето на нов, европейски стил за управление на фирмите, с който те се легитимират пред своите партньори като сериозни икономически структури с лоялно отношение към фискалните си задължения. /БТА/