Повишава се цената на топлоенергията в Габрово
Повишава се цената на топлоенергията в Габрово / снимка: Sofia Photo Agency

С 8,5 на сто ще бъде завишена цената на топлоенергията в Габрово и битовите абонати ще заплащат вече по 87.44 лв/мВтч с ДДС. От ТЕЦ-а уточняват, че цената не е била променяна през последните три отоплителни сезона и от 15 топлофикационни дружества в страната само в 3 от тях тя е по ниска. 2002 абонати на габровския ТЕЦ дължат към 17 октомври общо 482 238 лв. за последния отоплителен сезон.

От стари сезони и спрени абонатни станции задълженията към дружеството са в размер на 1 121 755 лв. До този момент са осъдени 612 некоректни абонати. Всички клиенти, които редовно заплащат месечните си сметки, през предстоящия отоплителен сезон ще получат намаление на годишните си изравнителни сметки с 6 на сто.

Тази преференция се предоставя от четири отоплителни сезона и до този момент абонатите, които са я получавали, са около 18-20 процента от общия брой.

Според пресаташето на топлофикационното дружество Венета Лазарова към момента централата има осигурени горива – въглища и мазут – за два месеца напред.