/ netinfo
Частният терен на плаж „Корал
97738
Частният терен на плаж „Корал
  • Частният терен на плаж „Корал
Частният терен на плаж „Корал“, който тази година беше заграден от собственика си, попада върху дюни, отразени в карта на сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър от 2015 г. Това твърди председателят на Камара на геодезистите в България Йоан Каратерзиян.
 
Достъпът до плаж „Корал“ няма да бъде ограничен това лято

Въпреки това обаче, информацията от картата не е отразена в кадастрално-административната информационна система на същата институция, което от своя страна дава възможности за спекулации дали има или няма дюни там.
 
Има или няма дюни на Корал спорят местни власти и екозащитници от години. Окончателен отговор на този въпрос според председателя на неправителствената организация Камата на геодезистите в България Йоан Каратерзиян не само има, но е качен и на страницата на Агенцията по геодезия, при това от години.

"Самите дюни недвусмислено и много ясно са отразени и са публикувани през2015 г. в официалната електронна страница на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Там е публикувана и картата на охранителни зони А и Б по Закона за Черноморското крайбрежие. Много ясно в картите на зона А и зона Б е посочено, че 100 метра се мерят от края на дюните, т.е. от стария път, който минава покрай въпросния имот", обясни той.
 
Защо обаче не се използва тази информация?  "След публикуването е възникнало веднага задължението на министъра на регионалното развитие през 2015 г. да сезира Агенцията по геодезия, картография и кадастър да заяви публикуването на тази информация в кадастрално-административната информационна система. През 2016 г. това задължение се прехвърля на министъра на туризма", поясни Йоан Каратерзиян.

До "Корал" имало достъп

И към момента Николина Ангелкова, в качеството си на министър на туризма, трябва да заяви отразяването на дюните, включени в специализираната карта, и в информационната система на Агенцията по геодезия. Това обаче все още не се е случило. А ако се вземе предвид тази информация, частният терен на практика трябва да бъде отчужден и нищо да не бъде строено на него, допълва Йоан Каратерзиян.