Подготвят процедурата по ОВОС за каскада Горна Арда
Подготвят процедурата по ОВОС за каскада Горна Арда / снимка: DarikNews.bg

Започват детайлни проучвания за финализиране на идейния проект за каскада "Горна Арда", на чиято база ще стартира процедурата по ОВОС. Това е съобщил областният управител на Кърджали Иванка Таушанова на председателя на Управителния съвет на Хидроенергийната компания "Горна Арда" Вернер Казагранде.

Таушанова е пожелала "проектът, който е жизненоважен за хората в Родопите и очакван от години, да се осъществи в най-близко време и по най-добрия начин".

Преди броени дни НЕК и австрийската фирма EVN станаха официално партньори в дружеството, което ще проектира, изгражда и експлоатира каскада "Горна Арда".

На общо събрание на акционерите е гласувана нова двустепенна структура на управление на ХЕК "Горна Арда" - с управителен и надзорен съвет. За председател на УС е утвърден Вернер Казагранде, а на надзорния - Адолф Аумюлер.

Пред Таушанова Казагранде изрази задоволството си, че сделката по изкупуването на акциите на "Джейлан холдинг" от страна на EVN най-после е приключила и новото ръководство на ХЕК "Горна Арда" може да пристъпи към действие.