Пловдив прекрати договор с пътна фирма заради некачествени ремонти
Пловдив прекрати договор с пътна фирма заради некачествени ремонти / netinfo

Заради некачествени ремонти на пътните настилки в Пловдив кметът Славчо Атанасов прекратява договора с фирма PSI (“Пи Ес Ай”). Той оповести решението си след извършена проверка от независима столична лаборатория. От нея става ясно, че от взетите 34 проби от местата, по които е работила PSI, 20 са с отклонения от качеството над допустимото. Излиза, че фирмата е изпълнила некачествено 59 процента от ремонтите на улици в районите “Южен” и “Северен”. При това договорената с нея цена е с 40 процента по-висока от тази в договорите на другите фирми, констатира кметът.

Лабораторните експерти са доказали, че PSI е допуснала по-висок процент въздушни пори и по-малко количество битум в положения от нея асфалт, като в същото време е установен и по-нисък коефициент на уплътнение. Това са все фактори, които са предпоставка за по-бързото разрушаване на пътната настилка, обясни шефът на капиталното строителство в общината Тошо Пашов.

Заради нарушенията общината няма да възстанови на фирмата гаранцията от 3 процента от стойността на извършените дейности, които са на обща стойност 4 131 836 лева. При това PSI е свършила едва 48 на сто от договорените дейности. До три месеца трябва да бъде проведена нова тръжна процедура и да се определи нов изпълнител, който да ремонтира улиците в “Южен” и “Северен”.

При работата на “Инжстрой” в районите “Централен” и “Западен” комисията е установила отклонения в 4 от 30 взети проби. За “Пътинженеринг” пък са констатирани три нискокачествени проби от 10 контроли в “Източен” и “Централен”. С актове на кмета двете фирми ще бъдат задължени да извършат повторен ремонт за своя сметка на дефектните участъци.

Атанасов призна, че очаква всякакъв вид атаки от засегнатите изпълнители, включително и физически, защото решението му засяга големи финансови интереси. Той обаче бил длъжен да даде обяснение на пловдивчани къде са отишли 50 млн. лв. заем за пътните ремонти, които общината изтегли миналата година. От тях все още не са похарчени около 17 милиона лева.