Папазов: Няма да позволим продажба на пътнически мотриси
Папазов: Няма да позволим продажба на пътнически мотриси / снимка: БГНЕС
Папазов: Няма да позволим продажба на пътнически мотриси
72472
Папазов: Няма да позволим продажба на пътнически мотриси
  • Папазов: Няма да позволим продажба на пътнически мотриси

3407 товарни вагона трябва да бъдат продадени, за да може БДЖ да върне част от дълговете си към кредиторите, каза транспортният министър Данаил Папазов пред Дарик. Той уточни, че тези вагони в момента не се използват и няма да се затрудни дейността на компанията. Папазов бе категоричен, че няма да бъдат съкращавани служители на БДЖ, а част от администрацията ще бъде пренасочена в други звена на железницата.

В началото на юни на общо събрание на кредиторите на БДЖ ще се вземе решение дали да бъдат продадени 3407 изправни товарни вагона и 25 пътнически мотриси. Министърът на транспорта Данаил Папазов каза, че продажбата на товарните вагони трябва да бъде направена възможно най-скоро, за да бъде върната част от дълга.

"За пътническите мотриси няма да позволим продажбата, обмисляме всякакви варианти това да не се случи. Това са най-новите мотриси и без тях няма как да извършваме дейността. Другите са неопаративни активи и БДЖ няма нужда от тях", каза Папазов.

Въпреки тежкото финансово положение на БДЖ не се очакват съкращения на служителите на компанията, а вътрешно преструктуриране. "От дълго време се опитваме да направим оптимизация на състава, което не означава непременно съкращаване. Оптимизацията цели пренасочване от една длъжност на друга. Имаме много места, където службите ни изпитват недостиг на служители и работници, а някои от отделите са доста раздути. С оптимизиране се цели да се намерят вътрешни резерви с пренасочване на хора те да отидат на други места да работят", коментира министърът.

От БДЖ коментираха, че до края на годината ще има увеличение на заплатите на служителите. Все още обаче не е ясно с колко процента ще бъде то и точно кои групи служители ще получават по-големи заплати.