Отхвърлиха искания за изслушване на Симеон Дянков в НС
Отхвърлиха искания за изслушване на Симеон Дянков в НС / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Отхвърлиха искания за изслушване на Симеон Дянков в НС
50746
Отхвърлиха искания за изслушване на Симеон Дянков в НС
  • Отхвърлиха искания за изслушване на Симеон Дянков в НС

Мнозинството в парламента отхвърли искания на опозицията за изслушване на финансовия министър Симеон Дянков в пленарната зала. Сините настояха дой да докладва за идеите си за промяна в начина на управление на Сребърния фонд. БСП и ДПС пък искаха да го чуят за сумата на раздадените бонуси във ведомствата през миналата година. ГЕРБ подмина с мълчание думите на Мартин Димитров, Ангел Найденов и Лютви Местан.

„Ако с мълчанието си допуснете Сребърният фонд да бъде похарчен, България да няма свободен финансов ресурс... Вече виждате как имаше съобщения във вчерашни медии за покачване на лихвените проценти. Тази тенденция започна и както ви виждам тази сутрин във ведро настроение, неслушайки предложенията, които правим, дистанцирани и апатични, като осъмнете утре с високите лихви, като осъмнете утре с намаления кредитен рейтинг на България, като се чудите как да покрием плащанията по външния дълг поради липса на стратегия, ще бъдете в съвсем друго настроение, но въпросът е да се реагира сега", каза лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров.

Ангел Найденов от БСП се обърна към колегите си от ГЕРБ с думите, че полагат неимоверни усилия, за да отклоният вниманието от скандала. По думите на Найденов, от шест министерства, които са дали коректно информация, сумата е 12,6 млн. лв. От опозицията искат да знаят колко е точният размер на изплатените възнаграждения във всички структури на изпълнителната власт и държавната администрация.

„Сега отхвърляте предложение за изслушване на финансовия министър за най-парливата тема за българското общество - получените бонуси по време на криза. Нещо, което сполучливо се определи като пир на властта по време на криза", коментира от своя страна Лютви Местан от ДПС. Той попита къде е отишло обещанието, с което управлаващите са дошли на власт - ще управляват прозрачно. Местан попита депутатите на ГЕРБ така ли разбират прозрачността, защо бягат от актуалните теми.

Още икономически новини четете в Lev.bg