Очакват по-ниски добиви от зърнени култури
Очакват по-ниски добиви от зърнени култури / снимка: БГНЕС

Земеделците очакват по-ниски добиви на зърнени култури заради по-малкото влага до момента, а за гроздето прогнозите им са по-оптимистични, коментираха експерти в земеделието, цитирани от БТА.

Топлото време не се очаква да повлияе неблагоприятно на зърнените култури, тъй като те в момента са се запасили с влага от последния снеговалеж, каза Йордан Йорданов, агроном и земеделски производител.

Според него обаче миналогодишната реколта няма да се повтори и вероятно добивите ще бъдат с 30 процента по-слаби, заради по-малкото влага до момента.

"Вече е наторено и се чака трайното затопляне на времето за предподготовката за засяването на пролетните култури. Ако постепенно падат температурите няма да има проблем за зърнените култури, но при рязък спад, без сняг, ще има частично измръзване. При трайно затопляне късно засетите посеви ще започнат братене, а тези които вече са започнали ще продължат", обясни Йорданов.

"Топлото време се оказва неблагоприятно за овощните растения. Падналият последно сняг няма да запаси площите за следващия им етап на развитие. Ако продължат високите температури, ще започне развитието на овошките, а това е опасно тъй като са възможни ранни пролетни мразове", заяви агрономът.

По думите му това, което може да се направи за овощните дръвчета, е навременна резитба, за да не започне сокодвижение. Йорданов поясни, че резитбата е стрес за дръвчето и по този начин се спира за момента развитието му. Най-добре е сокодвижението да започне в края на зимния и началото на пролетния период, когато ще се избегне измръзване по време на растеж.