Очакваме 10,3 млн. туристи да посетят Черноморието ни
Очакваме 10,3 млн. туристи да посетят Черноморието ни / БГНЕС, архив

Очаква се много силен туристически сезон. Това заяви Румен Драганов - директор на института за анализи и оценки в туризма.

Имаме около 1,5 млн. туристически легла по Черноморието. В началото на сезона се е чувствала празнота, тъй като е било невъзможно да бъдат заети изцяло. В момента пък тече Европейското първенство по футбол, което също забавя записванията.

Как започна сезонът по морето и какви са очакванията?

От 10 юли нататък обаче се очаква да се види пресата на летния туристически сезон. Общо очакванията са от 10,3 млн. туристи да посетят Черноморието ни в периода май-октомври. От тях 5,6 млн. души са български туристи.

Той разказа, че българският туризъм договаря своя продукт една година по-рано и към края на миналата година беше на близо 120% препродаден.

"По тази причина ние нямаме мегдан за значително увеличаване в месеците март, април, освен ако някой не върне легла, а такова нещо не се случи. Напротив, от основните пазари всички туроператори потвърдиха, че ръстовете се движат между 35 и 60%", посочи Румен Драганов.

10% ръст на британските туристи това лято

Определено има пренасочване на туристи към България, тъй като 15 млн. туристи няма да посетят Турция, Египет и Тунис през този сезон. Още в края на миналата година след свалянето на руския самолет в Турция и събитията в Египет се разбра, че европейските туроператори ще търсят нови дестинации.

Определено има ръст на туристическите записвания вследствие на геополитическите събития, а не заради повишаването на качеството на българския туристически продукт, предупреждава Драганов.

Източник: БГНЕС