/ БГНЕС
Министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова съобщи по време на парламентарния контрол, че в новия Закона за кадастъра, който ще бъде иницииран през януари 2019 г., се предлага за облекчаване на процеса създаване на правна възможност за лицата, придобили правоспособност по реда на ресорния закон, да подпомагат Службите по кадастър при административното обслужване като издават скици на поземлени имоти, на сгради, схеми на самостоятелни обекти в сгради и съоръжения на техническата инфраструктура и удостоверения за наличие или липса данни.

Документите ще се изработват автоматично от информационната системата, до която правоспособните лица ще имат право на достъп.

Министър Аврамова допълни, че дейността на правоспособните лица ще се контролира от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, а наредба ще регламентира реда и условията за осъществяването на тази дейност.

Новите райони в страната без административни центрове

Петя Аврамова информира още, че в процес на изработване е нова концепция за обслужване на потребителите на кадастрална информация като ще има тристепенна система на контрол и санкции, които ще се налагат на служители на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Мерките са предприети заради сигнали за неспазване на срокове. Министърът изтъкна, че всеки случай е конкретен, като добави, че това, което хората отчитат като закъснение, в общия случай е заради прилагане на законови разпоредби, които изискват процедури по уведомяване на заинтересовани лица, които по наредба не се включват в обявения срок за изпълнение.
БТА